Citronový koláč s ostružinovo-balsamicovou omáčkou zpět

Ingredience:
mascarpone250 gzakysaná smetana (16%)400 gcelá vejce3 ks
cukr3 lžíceprášková želatina2 lžičkyvoda250 ml
moučkový cukr dle chuti
Cukerný roztok:
citron - šťáva z něj1 kscukr5 lžicvoda200 ml
Korpus:
čokoládové sušenky200 gmáslo120 g
Ovocná omáčka:
ostružiny100 gbílé krémové balsamico2 lžícetmavé klasické balsamico1 lžíce
citronová šťáva1 lžícevoda150 ml
mascarpone 250 g, zakysaná smetana (16%) 400 g, celá vejce 3 ks, cukr 3 lžíce, prášková želatina 2 lžičky, voda 250 ml, moučkový cukr dle chuti, citron - šťáva z něj 1 ks, cukr 5 lžic, voda 200 ml, čokoládové sušenky 200 g, máslo 120 g, ostružiny 100 g, bílé krémové balsamico 2 lžíce, tmavé klasické balsamico 1 lžíce, citronová šťáva 1 lžíce, voda 150 ml

Příprava

Jednoduchý nepečený sušenkový korpus se šlehanou náplní ze sýra mascarpone, doplněný desetiminutovou omáčkou z lesních plodů a balsamica.

Korpus:
Máslo rozpustíme na mírném ohni a vmícháme do rozmixované sušenkové drti a rukou promačkáme. Dno dortové formy vyložíme pečicím papírem a rovnoměrně rozprostřeme sušenkovou směs. Prsty řádně uhladíme a dáme na 30 minut do lednice.

Náplň:
Cukerný roztok: všechny suroviny svaříme na mírnějším ohni, dokud nezískají konzistenci řidšího medu. Odstavíme.

Vejce rozšleháme se 3 lžícemi cukru do husté pěny, vmícháme zakysanou smetnu, cukerný roztok. Pokud by nám náhodou vznikly hrudky, přecedíme směs přes síto. Pak opatrně vetřeme mascarpone.

Přivedeme k varu 100 ml vody, odstavíme a přisypeme želatinu. Když se rozpustí, přidáme dalších 150 ml vody, rozmícháme a vlijeme do mascarponové směsi. Ochutnáme, podle potřeby můžeme přidat moučkový cukr. Směs bude hodně tekutá, neděste se. Vše nalijeme na sušenkový korpus, vršek zakryjeme folií a uložíme do lednice aspoň na 6 hodin, nejlépe přes noc. 

Ovocná omáčka:
Cukr s vodou přivedeme k varu. Pak přidáme obě balsamica, necháme znovu přejít varem a po 5 minutách, když směs zhoustne, opatrně vmícháme ostružiny. Ochutnáme, podle potřeby dosladíme nebo dokyselíme.

Poznámka:

Krájíme na trojúhelníky, nebo zkusíme pomocí vykrajovátek i jiné tvary, viz foto. Až budete dort krájet, můžete ho po obvodu uvolnit tenkým nožem.

Tipy: citrony nahraďte limetkou nebo pomeranče. Místo tmavých sušenek zkuste světlé máslové. Dezert zkuste vylepšit pravou vanilkou a créme fresh.

2016-10-21 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI