Cizrnu slijte od nálevu (pozor, ten nevylévejte, je totiž takřka kouzelný) a dejte do mixeru spolu se dvěma vejci a medem či sirupem. Umixujte v hladkou kaši. Poté už jen lžící vmíchejte kakao, arašídové máslo a kypřící prášek. Rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem. Pokud máte plech větší, než kolik máte těsta, vůbec nezoufejte - těsto by se nemělo roztékat, takže ho na plech prostě namažte v takové vrstvě, jakou si přejete. Brownies by měla být nižší a uvnitř vláčná buchta, skoro až placka, takže přibližně centimetr vysoká vrstva těsta bohatě stačí. Pečte v troubě předehřáté na 180°C, a to přibližně 15 minut. Raději méně a kousek odkrojte, než abyste je přesušili. Před krájením nechte zcela vychládnout, obraťte a pečící papír opatrně odlepte - těsto je totiž velmi křehké a je potřeba s ním pracovat opravdu opatrně. Ono vám to ale na chuti vrátí, věřte mi.
Na meruňkovou omáčku:
Meruňky přepulte, jablko oloupejte a nakrájejte na kostičky. Podlijte troškou vody a uvařte do měkka (může to trvat tak 10 minut). Pokud vaříte pro dospělé, nebojte se přidat i drc rumu nebo jiného alkoholu. Po uvaření rozmixujte na hladkou kaši, můžete použít i marmeládu k doslazení, ideálně z toho stejného ovoce (čili meruňkovou).
A co s tím nálevem z cizrny?
Jak jsem psala v úvodu, určitě jej nevyhazujte. Jelikož jde o čistou bílkovinu, stejně jako je bílek z vejce, dá se s touto tekutinou kouzlit stejně tak. Zkuste ji vyšlehat. Budete mít stejně krásnou pěnu, jako z vaječného bílku. Když ji navíc dosladíte, garantuju vám, že její původ nikdo ani nepozná. Můžete ji podávat spolu s dezertem, zapéct shora a nebo zkusit udělat pusinky.
Dětská specifika:
- recept řadím do kategorie od 2 - 3 let vzhledem k přítomnosti kakaa a také arašídového másla
- ostatní suroviny jsou podle mě od 1 roku bez problému