Ingredience: | |||||
cizrna v nálevu | 128 g | banány | 166 g | datle | 6 ks |
pohanková mouka | 108 g | mandlové mléko | 450 g | mletá skořice | na špiču nože |
České Ghíčko Bio | na potření pánve | ||||
Krémy na zdobení: | |||||
nesolené kešu ořechy | 70 g | loupané mandle | 70 g | vanilkový lusk - vanilka z něj | 1 ks |
mandlové mléko | 144 ml | borůvky | cca 8 hrstí | ||
Zdobení: | |||||
jahody či jiné ovoce | dle chuti |
Lívance už jsem nějakou chvíli nedělala, a když si o ně syn řekl, dlouho jsem neváhala. Babička s dědou přivezli zrovna čerstvé jahody a maliny, které bylo třeba zužitkovat. Maliny zmizely záhadně jen tak, borůvek máme ještě plný mrazák, a tak se šlo na voňavé lívanečky. Příprava nezabere příliš času a pro tu chuť to rozhodně stojí za to.
Cizrnu přecedíme přes sítko, propláchneme a necháme okapat. Nálev z cizrny nikdy nevylévám, dá se úžasně zužitkovat, vyšlehaný funguje stejně jako bílky.
Cizrnu nasypeme do vyšší nádoby, přidáme pokrájené datle, banány, já dala dva, přidáme rostlinné mléko. Můžeme nechat chvíli stát, pokud nemáte výkonný mixér, který je rozhodně bezpečnější (hlavně pro vaší domácnost) lze připravit i s pomocí tyčového mixéru, ale opatrně. Celou směs vyšleháme dohladka, přidáme skořici, pohankovou mouku (pokud nejste omezení lepkem lze použít běžná mouka – hladká, špaldová T 630, případně žitná atd). Všechny suroviny zamícháme metličkou a pustíme se do pečení.
Pánev si potřeme tukem, já použila Ghí, lívance mají nezaměnitelnou chuť a vůni, lze i na sucho, případně na kokosovém oleji. Necháme rozpálit pánev a těsto na ni nalijeme, opečeme z obou stran.
Po upečení lívanců připravíme krémy na přeliv.
Do rostlinného mléka si namočíme mandle a kešu, rozmixujeme společně s javorovým sirupem, přidáme trošku vanilky z vanilkového lusku. Rostlinné mléko používám Provamel, případně si připravuji doma, Provamel čistě mandlové je velmi hutné, lze naředit vodou, přidávejte při přípravě krému mléko postupně dle požadované konzistence.
Vyšlehaný krém dáme stranou. Vyndáme si borůvky, necháme krátce povolit a opět vyšleháme s javorovým sirupem.
Upečené lívance dáme na talíř, přelijeme libovolně připravenými krémy a ozdobíme pokrájenými jahodami.
Z uvedených surovin připravíte cca 16 lívanečků.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI