Cizrnovo-mrkvové koláčky s povidly zpět

Ingredience:
mrkev160 gcizrna180 gpohanková mouka hladká170 g
České Ghíčko Bio2 lžíceskořice1/2 lžičkyšvestková povidla dle potřeby
České Ghíčko na potření koláčkůpohanková mouka hladká na podsypání
mrkev 160 g, cizrna 180 g, pohanková mouka hladká 170 g, České Ghíčko Bio 2 lžíce, skořice 1/2 lžičky, švestková povidla dle potřeby, České Ghíčko na potření koláčků, pohanková mouka hladká na podsypání

Příprava

V lednici jsem měla načatá domácí povidla a chodila jsem kolem nich jako mlsná kočka. Dlouho jsem nic nepřipravila z cizrny a přitom ji máme na sladko moc rádi, a to se muselo napravit. Tento recept je velmi variabilní. Pokud cizrně neholdujete nebo ji až tolik nemusíte či dokonce luštěniny nesmíte, uberte či ji zcela vynechte a dle konzistence přisypte mouku. U bezlepkové varianty je dobré druhy mouky namíchat. Mám osvědčenou rýžovou polohrubou a pohankovou hladkou. Pokud rádi používáte špaldovou mouku, můžete ji v klidu použít. Zde například typ T 630 (není vhodná pro celiaky či alergii na lepek), případně zde použijte místo mouky namleté ovesné vločky, které lze zakoupit i s označením bez lepku. Místo švestkových povidel jdou připravit jablečné či se skořicí prostě kdo si hraje, nezlobí. Byla velká radost pozorovat malého, jak do něj koláčky padají a ten pocit je prostě k nezaplacení. Tatínkovo hodnocení bylo "výborně, ale příště přisladit" těsto prosím, takže pokud máte tatínky mlsáčky a mají rádi sladké, tak jim je pocukrujte nebo těsto oddělte a přidejte jim tam ten cukřík, například panelu.

Mrkev nastrouháme najemno, rozmixujeme tyčovým mixérem společně s cizrnou, přidáme tuk, skořici, mouku, důkladně těsto propracujeme, v případě potřeby podsypeme těsto moukou, ale ne příliš, těsto bude lehce lepivé a nejde válet, pokud se zapracuje příliš mouky, nebudou vláčné.

Připravíme si plech s pečícím papírem, v dlaních si vytvarujeme kolečka, která dáme na plech, vezmeme paličku od hmoždíře či lžičku, ponoříme ji do pohankové mouky a vytvarujeme dolíky, které naplníme povidly. Koláčky potřeme Ghíčkem či jiným tukem, vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180°C 10-15 minut.

Přeji příjemné mlsání.

2017-02-23 Dezerty

Poznámka

Místo mrkve lze použít i dýni, nejlépe hokaido.

Autor:

Počet porcí
30
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI