Ingredience (koláčová forma 20cm): | |||||
máslo | 120 g | třtinový cukr | 1 hrnek (240ml) | voda | 1/2 hrnku |
kakao | 2 lžíce | polohrubá mouka | 3/4 hrnku | celozrnná mouka | 1/4 hrnku |
prášek do pečiva | 2 lžičky | malá vejce | 2 ks | sekané vlašské ořechy | hrst |
kokos | na posypání |
Tak tohle je buchta mého dětství. Určitě ji většina z vás bude znát, ale přesto mi to nedá a o recept se s vámi podělím. Podobně jako třeba hraběnčiny řezy se u nás doma pekla poměrně často. A jak už to tak bývá, s příchodem internetu a mraky nových receptů se na ni tak trochu zapomnělo. Přitom je rychlá, jednoduchá a moc dobrá.
Recept jsem více méně zachovala, jen jsem heru nahradila máslem, bílý cukr třtinovým a část polohrubé mouky celozrnnou. No a nebyla bych to já, abych nepřihodila trochu ořechů. Ty můžete ale bez obav vynechat. Kokos na posypání doporučuji jemně strouhaný, já měla celkem hrubý a než jsem donesla sousto do "huby", většina mi opadala.
Koláč jsem upekla netradičně do kulaté formy, doma jsme ho totiž vždycky pekly do pekáčku, a jen z poloviční dávky. Klidně si ale dávku zdvojnásobte.
Troubu předehřejte na 170 stupňů, kulatou formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte kokosem.
Máslo, cukr, vodu a kakao dejte do kastrůlku a společně povařte ca. 5 minut. Půl hrnku této směsi odeberte a odložte stranou na pozdější "polití".
Zbytek směsi nechte lehce zchladnout, pak přimíchejte rozšlehaná vejce. Obě mouky smíchejte s práškem do pečiva a po částech zašlehejte do směsi. Nakonec vmíchejte sekané ořechy. Nalijte do připravené formy a dejte péct do vyhřáté trouby asi na 30-40 minut. Špejlí si ověřte, že je buchta propečená.
Ještě teplou buchtu polijte kakaovou směsí, kterou jste si odložili stranou. Doporučuji polévat postupně lžící nebo mašlovačkou. Pokud vám směs příliš ztuhla, trochu ji nahřejte. Nakonec posypte kokosem a nechte ve formě zcela vychladnout.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI