Ingredience: | |||||
smetana na šlehání | 600 ml | kakao na vaření | 1 lžíce | kvalitní tmavá čokoláda | 100 g |
cukr krystal (nemusí být) | dle chuti | želatina | 5 plátků |
Panna cottu doma milujeme, takže jako dezert na oslavu na zahrádce byla opět jasnou volbou. Jako vždy se mi chtělo vyzkoušet trochu jiný recept, tentokrát jsem sáhla po tmavé čokoládě. Použít můžete i tu vysokoprocentní, ale plnou čokoládovou chuť vám zaručí i kvalitní čokoláda na vaření. Na rozdíl od klasické panna cotty tahle chutí trochu připomíná vychlazený čokoládový pudink, je hutnější a na jazyku krémovější, takže jsem vynechala ovocné pyré a podávala ji jen s čerstvě natrhanými třešněmi. A nemyslete si, oslavy u nás neznamenají jen sladké, ale taky třeba domácí hamburgery či pořádně steaky, mňam.
Nejdříve si nachystáme želatinu. Do misky dáme želatinové plátky, zalijeme je vodou, aby byly zcela ponořené, a necháme zhruba 10 minut nabobtnat.
V rendlíku na mírném plameni za občasného míchání přivedeme smetanu téměř k varu, poté odstavíme. Přidáme kakao a nalámanou čokoládu a vymícháme hladký krém. Opatrně ochutnáme a případně přisladíme cukrem (záleží na naší chuti a také, jak sladkou čokoládu máme). Želatinu vyndáme z misky, lehce vymačkáme přebytečnou vodu a metličkou opět důkladně rozmícháme ve smetaně, už ale nevaříme.
Tip: Smetanu nikdy nevařte, nechte ji ohřát na max 80°C (tj. že v ní stále ještě udržíte prst). Během varu by se totiž oddělila mléčná složka od tuku. V praxi to znamená, že takhle ve vrstvách ztuhne i panna cotta a nebude vám příliš chutnat.
Horkou směs rozlijeme do skleniček, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a na min 4 hodiny (klidně přes noc) uložíme do ledničky. Ozdobíme třeba čerstvým ovocem a podáváme. Já jsem použila třešně a sněhové pusinky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI