Těsto: | |||||
máslo | 95 g | čokoláda (nejlépe 70%) | 95 g | rozpustná káva | 1 vrchovatá lžička |
voda | 70 ml | menší vejce | 2 ks | olej | 1 lžíce |
podmáslí | 55 ml | hladká mouka | 110 g | prášek do pečiva | 1 lžička |
kakao holandského typu | 25 g | krupicový cukr | 155 g | ||
Krém: | |||||
máslo | 150 g | moučkový cukr | 2 vrchovaté lžíce | slaný karamel | dle chuti |
Slaný karamel: | |||||
smetana | 245 ml | vanilkový extrakt | 1 lžička | krupicový cukr | 220 g |
sůl | 1 lžička |
Jelikož se už nějaký ten pátek pohybuji ve světě dobrot, nemohla jsem si nevšimnout receptů, ve kterých se vyskytuje slaný karamel. Zpočátku jsem k němu byla značně nedůvěřivá. Slané je slané a sladké je sladké! Tak jaképak copak?!
Jediným problémem slaného karamelu je, že pokud se jednou člověk odhodlá a zkusí ho, musí ho mít už napořád v zásobě! Třeba, kdyby dostal chuť na tyto výtečné cupcakes.
V kastrůlku rozpustíme máslo, čokoládu, přidáme vodu a kávu. Mícháme tak dlouho, dokud nezískáme hladkou směs. Necháme vychladnout. Mezitím v míse vyšleháme vejce, olej a podmáslí. Přidáme čokoládovou směs a postupně také sypké ingredience. Těsto plníme do 2/3 košíčků a dáme péct na 170°C po dobu 20 minut. Mezitím než nám cupcakes vychladnou, připravíme si slaný karamel. V pánvi necháme rozpustit cukr na karamel. Hned jak začne cukr zlátnout, stáhneme z plotny a mícháme dokud se cukr nerozpustí. Vrátíme na plotýnku, ztlumíme a pomalu přidáváme smetanu. Pozor! Reakce smetany s karamelem je divoká. Buďte tedy opatrní. Když karamel začne chladnout, přimícháme extrakt a sůl. Do cupcakes uděláme důlky buď tvořítkem nebo lžičkou ( nesmíte je však udělat na úplné dno ) a plníme částí slaného karamelu. Druhou část přidáme do vyšlehaného másla s cukrem. Krém dáme do cukrářského sáčku a zdobíme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI