Čokoládové tartaletky s jahodami zpět

Ingredience:
hladká mouka160 gstudené máslo115 gcukr1 lžíce
sůl2 špetkyledová voda60 mlkvalitní hořká čokoláda200 g
smetana 33%200 mlčerstvé jahody hrstčerstvá máta dle chuti
hladká mouka 160 g, studené máslo 115 g, cukr 1 lžíce, sůl 2 špetky, ledová voda 60 ml, kvalitní hořká čokoláda 200 g, smetana 33% 200 ml, čerstvé jahody hrst, čerstvá máta dle chuti

Příprava

Rok se s rokem sešel a už je tu zase moje oblíbená část roku - sezóna jahod. Letos přišla kvůli teplému počasí ještě o trochu dříve, než jsme zvyklí a z toho mám velkou radost. My vždy bereme jahůdky od pana Macháčka z Kunratic, protože jsme tam dříve hned u jahodového pole bydleli. Letošní první sklizeň jsme si vychutnali jen tak, z ruky do pusy. Další várku jahůdek už jsem ale využila na pečení. A mám pro vás recept na velkou dobrotu. Tartaletky mám ráda hlavně z důvodu, že jsou takové univerzální - naplníte je čímkoliv, ozdobíte čímkoliv a vždy máte záruku, že doma uspokojíte všechny mlsné jazýčky. Já jsem dnes zvolila klasiku klasik a tedy čokoládovou ganache ve spojení s jahodami. Není to nic nového ani objevného, ale dobré je to až až. Tak si je se mnou pojďte udělat také!

Nejdříve si připravíme křehké těsto. Zde je potřeba pracovat rychle a opravdu s hodně vychlazeným máslem, protože cílem je, aby máslo v těstě zůstalo ve formě drobných šupinek, které pak tvoří typickou strukturu křehkého těsta. V míse smícháme mouku, cukr a sůl a pak přidáme i máslo nakrájené na menší kostičky a po lžících vodu, dokud se těsto nezačne spojovat. Snažte se pracovat rychle a těsto nepřepracujte. Jakmile máme hotovo, zabalíme těsto do fólie a necháme odpočinout v lednici pár hodin. 

Odpočinuté těsto vyválíme na pomoučněném vále a rozdělíme na kola o dva centimetr větší než je průměr tartaletkových formiček. Mně se velmi osvědčili formičky s odnímatelným dnem. Těsto přeneseme do formiček, uhladíme a přebytečné okraje odkrojíme. Doporučuji ale přesto nechat trochu větší okraj, než je konec formičky (těsto se speče). Na dno formičky na těsto položíme kolečko pečícího papíru a zasypeme pečícími fazolemi nebo běžnými fazolemi. Tartaletky upečeme naslepo, dokud okraje nebudou zlatavé a necháme vychladnout. 

Mezitím si připravíme čokoládovou ganache. Smetanu v rendlíku zahřejeme těsně pod bod varu, odstavíme a nalámeme do ní čokoládu. Směs občasně mícháme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Ganache necháme vychladnout, ale ne úplně zatuhnout. Ještě částečně tekutou ganache rozdělíme do tartaletek a necháme už zcela zatuhnout v lednici. Před podáváním nakrájíme jahody buď na plátky, nebo na čtvrtky a ozdobíme s nimi tartaletky. Nakonec přidáme snítku máty.

Podáváme chlazené.

2018-05-30 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI