Ingredience: | |||||
hladká mouka | 350 g | kypřící prášek | 3/4 sáčku | kakao | 50 g |
sůl | špetka | rostlinný olej | cca 120 ml | třtinový cukr | 325 g |
vejce | 3 ks | menší cuketa | 3 ks | ||
Poleva: | |||||
tmavá čokoláda | 200 g | lučina | 3 kostky | smetana | 250 ml |
moučkový cukr | 3 lžíce |
Troubu předehřejte na 180°C. V jedné míse smíchejte mouku, kypřící prášek, kakao a sůl. V druhé pak promíchejte nastrouhanou cuketu společně s olejem, cukrem a vejci. Obě směsi opatrně spojte, ale nepřemíchejte.Dortovou formu o průměru cca 24 cm vymažte máslem a vyložte pečícím papírem. Vlijte do ní hotové těsto a pečte cca 40 minut, dokud nebude špejle zapíchnutá do středu suchá. Nechte cca 10 minut chladnout ve formě, poté vyklopte a nechte na mřížce zcela zchladnout
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu. Smetanu vyšlehejte dotuha. Lučinu rozšlehejte z cukrem na hladký krém. Nakonec smíchejte ještě teplou čokoládu se sladkou lučinou a do směsi opatrně zapracujte ušlehanou šlehačku. Hotový krém nechte vychladit v lednici, ale nesmí úplně ztuhnout, aby šel natírat na dort.
Jakmile bude krém tak akorát roztíratelný a korpus úplně studený, můžete pokračovat. Korpus rozdělte na dvě části. Spodní potřete kyselou zavařeninou (rybízovou, višňovou, meruňkovou apod.), přidejte tenkou vrstvu krému a přiklopte druhou půlkou korpusu. Zbytkem krému potřete dort po stranách i povrchu a dejte vychladit. Ideálně nechte dort odpočívat až do druhého dne, to je pak naprosto nepřekonatelný.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI