Čokoládovo-ořechová bábovka s hruškami zpět

Ingredience:
hladká mouka350 gkvalitní kakao na vaření30 gkypřící prášek do pečiva1 sáček
cukr krystal200 gmletá skořice1 lžičkaperníkové koření2 lžičky
vejce3 kszakysaná smetana250 gmáslo, rozpuštěné a zchladlé250 g
vlašské ořechy, nahrubo posekané100 grozinky, předem namočené50 gčokoláda, nadrobno nasekaná nebo v peckách50 g
hruška, oloupaná a nakrájená na kostičky2 ks
Krém:
kvalitní hořká čokoláda100 gzakysaná smetana150 gcukr krystal dle chuti
hladká mouka 350 g, kvalitní kakao na vaření 30 g, kypřící prášek do pečiva 1 sáček, cukr krystal 200 g, mletá skořice 1 lžička, perníkové koření 2 lžičky, vejce 3 ks, zakysaná smetana 250 g, máslo, rozpuštěné a zchladlé 250 g, vlašské ořechy, nahrubo posekané 100 g, rozinky, předem namočené 50 g, čokoláda, nadrobno nasekaná nebo v peckách 50 g, hruška, oloupaná a nakrájená na kostičky 2 ks, kvalitní hořká čokoláda 100 g, zakysaná smetana 150 g, cukr krystal dle chuti

Příprava

V lednici jsem objevila velký kelímek zakysané smetany a dvě hrušky, oboje se už blížilo ke konci doby spotřeby, takže bylo jasné, že padnou do moučníku. Nejdřív jsem chtěla upéct koláč ze staršího čísla Apetitu, jenže chuť na bábovku byla větší. Nakonec jsem vyměnila většinu ingrediencí a z původního receptu zůstalo pomalu jen máslo s cukrem a moukou. Bábovka je vláčná, žádná dusivka, to my doma nemáme rádi. Zato máme rádi rozinky, ořechy a čokoládu a toho všeho je tam dost a dost. Z části zakysané smetany a čokolády jsem ještě vykouzlila krém a ten podávala k bábovce. Můžete ho ale natřít na bábovku místo polevy. A nebo sníst jen tak samotný.

V míse smícháme mouku, kakao, kypřící prášek a cukr, přisypeme skořici a perníkové koření (lžičky dáme klidně vrchovaté). Zvlášť lehce prošleháme vajíčka se zakysanou smetanou, spolu s máslem je přilijeme k suché směsi a vymícháme hutné těsto. Nakonec opatrně zapracujeme ořechy, rozinky, čokoládu a hrušky. 

Troubu předehřejeme na 180°C. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou, povrch uhladíme. Pečeme dozlatova, zhruba 1 hodinu. Testujeme špejlí, po zapíchnutí musí zůstat čistá. Bábovku necháme vychladnout ve formě. 

Na krém si rozpustíme čokoládu ve vodní lázni nebo opatrně v mikrovlnce. Přidáme k ní zakysanou smetanu a rozmícháme na hladký krém. Ochutnáme a případně dosladíme cukrem.

Bábovku servírujeme spolu s čokoládovým krémem, buďto ho podáváme zvlášť v misce, nebo jím jednotlivé kousky bábovky ozdobíme.

2017-04-24 Dezerty

Poznámka

Inspirace: časopis Apetit

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI