Čokoládovo pomerančový dort a la Sachr zpět

Ingredience:
hladká mouka100 gpolohrubá mouka100 gkakao60 g
cukr krupice200 gvejce2 kspovolené máslo100 g
mléko200 mlprášek do pečiva1/2 balíčkuvanilkový cukr1 ks
kůra z 1 pomeranče dle chutipanák pomerančového likéru dle chutipomerančový jam dle potřeby
pomeranč i s kůrou8 - 12 kouskůcukr krupice100 gvoda100 ml
čokoláda na vaření200 gšlehačka na dozdobení
hladká mouka 100 g, polohrubá mouka 100 g, kakao 60 g, cukr krupice 200 g, vejce 2 ks, povolené máslo 100 g, mléko 200 ml, prášek do pečiva 1/2 balíčku, vanilkový cukr 1 ks, kůra z 1 pomeranče dle chuti, panák pomerančového likéru dle chuti, pomerančový jam dle potřeby, pomeranč i s kůrou 8 - 12 kousků, cukr krupice 100 g, voda 100 ml, čokoláda na vaření 200 g, šlehačka na dozdobení

Příprava

Na tenhle dort mne přivedla Zuzka Koritschanová. To bych ale nebyla já, abych si recept neupravila podle sebe. Přišlo mi to škoda neprokrojit, promazat a když už tak proč nepoužít rovnou máslo. Když jsem se na to podívala, tak to prostě vypadalo skoro jako Sachr, tak proč neupravit podle něho i postup.

Vlastně je to takový Sachr pro chudé.

Žloutky, máslo, kůru a polovinu cukru utřete do pěny. Bílky si se špetkou soli vyšlehejte postupně i s cukrem do tuha.
Oba druhy mouky, kakao a kypřící prášek s vanilkovým cukrem zašlehejte na střídačku k žloutkům.
Pak vmíchejte polovinu bílků, aby se směs odlehčila a druhou už jen opatrně, aby těsto bylo pěkně nadýchané.
Jestliže máte doma i likér, tak ho přidejte.
 
Pečte ve formě, kde dno je vyložené papírem a stěny jsou vymazané máslem a vysypané polohrubou moukou.
Pečte cca 45 -55 minut na 180°C.
Propečení poznáte nejlépe špejlí. Pokud ji zapíchnete do nejvyššího místa a na špejli nic nezůstane, máte upečeno.
 
 
Když korpus vychladne, odkrojte čepičku (když vám vznikne) a už rovný korpus rozkrojte napůl.
 
 
Promažte pomerančovou marmeládou uvnitř i na povrchu a dejte na 30 minut chladit.
 
 
Polevu si připravíte tak, že vodu s cukrem svaříte (15 minut) na sirup a odstavíte.
Vmícháte čokoládu a na mřížce přelijete přes dort.
 
Zdobit můžete kandovaným pomerančem. Potřeba je sehnat BIO pomeranč a nebo aspoň pod horkou vodou vydrhnout kartáčem postříkanou kůru.
 
Nakrájejte si kousky podle libosti a povařte v sirupu z cukru a vody podle receptu.
Pomeranče položte na talíř a nechte oschnout. Ideální, když budete dort dělat navečer. Dort se zaleží, pomeranče oschnou a zdobit budete tudíž až druhý den.
 
Dobrou chuť!
2017-02-28 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI