Ingredience: | |||||
vařená červená řepa | 250 g | víceprocentní čokoláda | 100 g | třtinový cukr | 80 g |
velká vejce | 2 ks | špaldová mouka (typ 630 125g + 100g vícezrnná) | 225 g | prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička |
jedlá soda | 1/4 lžičky | holandské kakao | 50 g | sůl | 1/4 lžičky |
slunečnicový olej | 200 ml | ||||
Krém: | |||||
víceprocentní čokoláda | 100 g | zakysaná smetana | 200 ml |
Čas od času je chuť na něco ne úplně dietního, ale i při chuti na čokoládu se dá mlsat tak trochu zdravě. Tato varianta čokoládového dortu je z červené řepy a věřte, že pokud to nebudete vědět ani to nepoznáte. Čokoládová poleva z čokolády a zakysané smetany je takovou pověstnou třešničkou na dortu. Skvělá volba pro chladné dny, kdy je třeba doplnit energii.
Uvařenou červenou řepu si nastrouháme na jemném struhadle. Nalámanou čokoládu dáme do mísy a nad hrncem s vroucí vodou a necháme ji rozpustit. Mezitím cukr a vejce ušleháme do světlé nadýchané pěny. Poté k ní přidáme čokoládu i směs mouky, prášku do pečiva, sody, kakaa a soli. Pak do těsta vmícháme řepu a olej. Vzniklé těsto přendáme do dortové formy vyložené pečícím papírem (nebo vymazané a vysypané) a pečeme asi 45 minut při 180 °C. Korpus vyndáme z trouby, necháme zchladnout a vyklopíme z formy. Poté si uděláme krém navrch dortu. Čokoládu nalámeme do mísy, posadíme ji na hrnec s vroucí vodou a přidáváme smetanu a vymícháváme dohladka. Necháme trochu zchladnout a pak ve vlnách navrstvěte na dort.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI