Ingredience průměr 22-24cm): | |||||
velká vejce, odděleně | 5 ks | cukr krupice | 120 g | mandlová mouka (jemně mleté mandle) | 150 g |
hořká čokoláda, min. 55-60%, nastrouhaná | 200 g | kakao | 2 lžíce | vlašské ořechy, hrubě nasekané | 50 g |
sůl | špetka | rozpuštěné máslo | 100 g |
Po čase tu mám pro vás zase jeden bezlepkový recept. Jak už je z názvu patrné, hlavní roli v něm hraje čokoláda. Ovšem na rozdíl od většiny ostatních receptů se do těsta přidává nastrouhaná, nikoliv rozpuštěná. Kromě čokolády je v koláči velké množství mandlí a ořechů, které víceméně nahrazují klasickou pšeničnou mouku. Koláč je krásně vláčný s plnou čokoládovou chutí.
Troubu předehřejte na 180 stupňů, dno dortové formy o průměru 22-24 cm vyložte pečícím papírem.
Žloutky vyšlehejte s 80 g cukru krupice do pěny. V misce smíchejte mleté mandle, ořechy, nastrouhanou čokoládu, kakao a sůl, přidejte k vyšlehaným žloutkům a dobře promíchejte. Pak přidejte zchladlé máslo.
Bílky vyšlehejte se zbývajícími 40 g cukru do pevného sněhu a ve třech částech vmíchejte postupně do těsta. Nalijte do připravené formy a dejte péct na 40-45 minut do vyhřáté trouby. Špejlí si ověřte, že je propečeno.
Koláč nechte vychladnout ve formě, pak ořízněte boky a opatrně vyklopte. Před servírováním můžete pocukrovat. Koláč vydrží krásně vláčný několik dní, uchovávejte při pokojové teplotě.
Inspirace z webu http://www.foodonpaper.com
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI