Čokoládový koláč se slaným karamelem a arašídy zpět

Korpus:
rýžová mouka100 gcelozrnná špaldová mouka100 gholandské kakao18 g
třtinový cukr50 gsůl špetkastudené máslo110 g
studená vodacca 4 - 5 lžic
Karamel:
třtinový cukr250 gmáslo1 velká lžícesmetana ke šlehání115 ml
mořská sůl dle chutiarašídy dle chuti
Čokoládový krém:
mascarpone250 gměkký tvaroh250 gsmetana ke šlehání (rozdělte na 125 a 125ml)250 ml
kvalitní hořká čokoláda100 gmoučkový (třtinový) cukr dle potřeby
rýžová mouka 100 g, celozrnná špaldová mouka 100 g, holandské kakao 18 g, třtinový cukr 50 g, sůl špetka, studené máslo 110 g, studená voda cca 4 - 5 lžic, třtinový cukr 250 g, máslo 1 velká lžíce, smetana ke šlehání 115 ml, mořská sůl dle chuti, arašídy dle chuti, mascarpone 250 g, měkký tvaroh 250 g, smetana ke šlehání (rozdělte na 125 a 125ml) 250 ml, kvalitní hořká čokoláda 100 g, moučkový (třtinový) cukr dle potřeby

Příprava

Karamel a čokoláda je klasika. A taky moje láska. Stejně jako tento koláč.

Těsto

1. Smíchejte obě mouky, kakao, třtinový cukr a špetku soli. 

2. Máslo nakrájejte na malé kostičky, přidejte k sypké směsi a prsty zapracujte do podoby drobenky. 

3. Po přidání studené vody vypracujte v těsto.

4. Koláčovou formu vymažte důkladně máslem a těsto do ní rovnoměrně vmačkejte - včetně okrajů. 

5. Takto vyloženou formu dejte na cca 15 minut do mrazáku.

6. Poté pečte na 200°C po dobu cca 15 minut, dokud není těsto zlatavé a zcela upečené.

Karamel

1. V hrnci nechte na středním ohni za stálého míchání rozpustit třtinový cukr v karamel. 

2. Jakmile je všechen cukr zkaramelizovaný, stáhněte z plotny, vhoďte lžíci másla, opět vraťte na plotnu a neustále míchejte, dokud se všechno máslo nespojí s karamelem.

3. Poté začněte postupně přilévat smetanu, vždy mícháním zapracujte. Karamel je opravdu hodně horký a jde z něj horká pára, proto opatrně. Také je třeba s karamelem rychle pracovat. Pokud byst přilili smetanu a nezačali směs míchat, karamel by se velmi lehce mohl srazit. 

4. Do karamelové omáčky přidejte větší špetku soli a 1/2 sáčku arašídů. Arašídy si většinou propláchnu a nechám vysušit v troubě.

5. Hotový slaný karamel s arašídy vlijte na upečený a vychladlý základ koláče. 

6. Karamel nechte vychladnout a zatuhnout - nejprve v pokojové teplotě, poté můžete přemístit do lednice. 

Čokoládový krém

1. 125 ml smetany přiveďte k varu. 

2. Stáhněte  plotny a přidejte nalámanou hořkou čokoládu. 

3. Čokoládu mícháním zapracujte do smetany až vznikne lesklá ganache. 

4. Mascarpone a tvaroh společně lehce a krátce prošlehejte. Jen tak, aby se spojily.

5. Postupně pak přilévejte smetanu a zašlehávejte do krému. 

6. Nakonec pomocí stěrky vmíchejte zchladlou čokoládovou ganache.

7. V případě potřeb doslaďte třtinovým moučkovým cukrem. Myslete na to, že v koláči bude už dost cukru díky karamelu. Není tedy žádoucí mít čokoládový krém příliš sladký. 

8. Krém naneste na ztuhlou karamelovou vrstvu a ozdobte pečeným zbytkem arašídů.

9. Celý koláč nechte alespoň pár hodin vychladit a zatuhnout v lednici.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ


2017-12-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy45 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI