Korpus: | |||||
rýžová mouka | 100 g | celozrnná špaldová mouka | 100 g | holandské kakao | 18 g |
třtinový cukr | 50 g | sůl | špetka | studené máslo | 110 g |
studená voda | cca 4 - 5 lžic | ||||
Karamel: | |||||
třtinový cukr | 250 g | máslo | 1 velká lžíce | smetana ke šlehání | 115 ml |
mořská sůl | dle chuti | arašídy | dle chuti | ||
Čokoládový krém: | |||||
mascarpone | 250 g | měkký tvaroh | 250 g | smetana ke šlehání (rozdělte na 125 a 125ml) | 250 ml |
kvalitní hořká čokoláda | 100 g | moučkový (třtinový) cukr | dle potřeby |
Karamel a čokoláda je klasika. A taky moje láska. Stejně jako tento koláč.
Těsto
1. Smíchejte obě mouky, kakao, třtinový cukr a špetku soli.
2. Máslo nakrájejte na malé kostičky, přidejte k sypké směsi a prsty zapracujte do podoby drobenky.
3. Po přidání studené vody vypracujte v těsto.
4. Koláčovou formu vymažte důkladně máslem a těsto do ní rovnoměrně vmačkejte - včetně okrajů.
5. Takto vyloženou formu dejte na cca 15 minut do mrazáku.
6. Poté pečte na 200°C po dobu cca 15 minut, dokud není těsto zlatavé a zcela upečené.
Karamel
1. V hrnci nechte na středním ohni za stálého míchání rozpustit třtinový cukr v karamel.
2. Jakmile je všechen cukr zkaramelizovaný, stáhněte z plotny, vhoďte lžíci másla, opět vraťte na plotnu a neustále míchejte, dokud se všechno máslo nespojí s karamelem.
3. Poté začněte postupně přilévat smetanu, vždy mícháním zapracujte. Karamel je opravdu hodně horký a jde z něj horká pára, proto opatrně. Také je třeba s karamelem rychle pracovat. Pokud byst přilili smetanu a nezačali směs míchat, karamel by se velmi lehce mohl srazit.
4. Do karamelové omáčky přidejte větší špetku soli a 1/2 sáčku arašídů. Arašídy si většinou propláchnu a nechám vysušit v troubě.
5. Hotový slaný karamel s arašídy vlijte na upečený a vychladlý základ koláče.
6. Karamel nechte vychladnout a zatuhnout - nejprve v pokojové teplotě, poté můžete přemístit do lednice.
Čokoládový krém
1. 125 ml smetany přiveďte k varu.
2. Stáhněte plotny a přidejte nalámanou hořkou čokoládu.
3. Čokoládu mícháním zapracujte do smetany až vznikne lesklá ganache.
4. Mascarpone a tvaroh společně lehce a krátce prošlehejte. Jen tak, aby se spojily.
5. Postupně pak přilévejte smetanu a zašlehávejte do krému.
6. Nakonec pomocí stěrky vmíchejte zchladlou čokoládovou ganache.
7. V případě potřeb doslaďte třtinovým moučkovým cukrem. Myslete na to, že v koláči bude už dost cukru díky karamelu. Není tedy žádoucí mít čokoládový krém příliš sladký.
8. Krém naneste na ztuhlou karamelovou vrstvu a ozdobte pečeným zbytkem arašídů.
9. Celý koláč nechte alespoň pár hodin vychladit a zatuhnout v lednici.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI