Ingredience: | |||||
hladká mouka | 450 g | tvaroh ve vaničce | 250 g | máslo | 250 g |
prášek do pečiva | 1/2 balíčku | jablka, rozinky, oříšky, kokos... | dle chuti | vejce na potření | 1 ks |
Jak z celkem obyčejného závinu udělat neobyčejný? Motejte! Tento recept je v podstatě tradiční, jen jeho forma je poněkud netradiční a já vám ukážu jak na to.
Ze změklého másla, mouky, tvarohu a kypřícího prášku vypracujte vláčné těsto. Množství mouky mějte za lehce orientační, každá saje trošku jinak, ale při použití 450g byste podle mě už rozhodně neměli mít problém s lepivostí těsta. Těsto nechte půl hodinky odpočinout v lednici, aby se vám s ním lépe pracovalo.
Odpočaté těsto vyválejte na placku o síle zhruba 5mm (já válím na silikonu a tudíž nepotřebuji podsypávat, ale klidně si ještě troškou mouky pomožte, a nebo vyválejte mezi dvěma pečícími papíry) a do jedné poloviny na ni tradičním způsobem navrstvěte náplň – pokud budete dělat v podobě klasického štrúdlu, pak tedy jablka, skořici, oříšky, rozinky, případně i cukr. Druhou polovinu těsta „naproužkujte“, tzn. nožem nebo rádýlkem nakrájejte na proužky o síle max. 1 cm (ideálně jich vytvořte počet dělitelný třemi) a zapleťte do copánků. Čím tenčí proužky uděláte, tím hezčí copánky budete mít, avšak tím snáze se vám budou při pletení trhat. Polovinu těsta s náplní srolujte a pečlivě spojte oba konce tak, aby se vám při pletení nerozlepily. Pak už stačí jen šikovná otočka a závin je krásně omotaný copánky.
Potřete rozšlehaným vajíčkem, aby se konce dobře spojily a těsto nepraskalo a nevytékalo. Pečte v troubě předehřáté na 180°C dozlatova – přibližně půl hodinky.
Tímto závinem jsem k narozeninám obdarovala kamaráda, doplnila jsem ho ještě o sklenici skvělých nakládaných hermelínů – podle mě ideální dárek pro chlapa.
Při tvorbě jsem se odrazila od tohoto receptu.
Můj tip: Těsto samo o sobě není sladké (však se do něj taky nedává žádný cukr), proto závin klidně můžete udělat i naslano. Pokud jste zároveň velkými milovníky sladkého, myslete na tuto skutečnost také a oslaďte náplň.
Dětská specifika:
tvaroh je vhodný pro děti od 1 roku
ořechy od 2 - 3 let - kvůli stravitelnosti a náchylnosti k plísním a žluknutí
obecně asi nejde o žádný "výživový hit", který by měly poznávat děti před prvním rokem
Z uvedených surovin připravíte dva středně velké záviny.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI