Ingredience: | |||||
mouka (hladká 00) | 250 g | cukr (já použila napůl třtinový a napůl normální) | 130 g | vejce (nebo 2 žloutky) - já dala 1 celé vejce | 1 ks |
nastrouhaná citrónová kůra | 1/2 ks | sůl | špetka | marmeláda (já použila příchuť kafe a anýz) | 200 g |
máslo | 135 g |
Na italskou crostatu se chystám už dlouho, ale jak víte, když člověk bydlí sám, nemá pořádně pro koho píct a já prostě dorty nebo koláče moc nedělám už kvůli tomu, že bych to prostě nesnědla. No ale jelikož mi přišly domácky dělané bio marmelády z vína od firmy Nonsolonero (už jsem tu s nimi měla recept na vepřová žebírka, panna cotta a se sýrem pecorino), tak jsem se rozhodla použít ty co mi doma zbyly a konečně se vrhnout na tentovýborný dezert. No a kde je udám? V práci přeci Je nás tam 20, takže se určitě najde pár jedlíků, co ji zítra ocení…
Co je to crostata vlastně? Je to velmi jednoduchý pečený koláč na bázi másla, mouky a cukrus trochou dalších ingrediencí dle variací. Hodně se dělají crostaty s marmeládou, jako vždy se v Itálii doporučují kupovat co nejkvalitnější nebo pokud možno po domácku vyrobené. Italové nedají na kvalitu dopustit, jak už víme. Hodně oblíbené jsou s marmeládou z jahod nebo broskví, ale lidé to dělají doma opravdu ze všechn možných druhů. Dalším druhem je třeba crostata s jahodami, kterou mám mimochodem v plánu dělat zítra, takže se brzo můžete těšit i na tento recept!
Co je na crostatě typické? Její tvar. Je tradičně pečená v kulaté formě se zoubky a navrchu se nachází její klasická mřížka, která právě odlišuje vzhledově tento dezert od ostatních. Mřížku můžete vytvořit taky se zoubky nebo jednoduše rovné. Já si sice koupila kolečko se zoubky, ale úplně na ní vidět nejsou, mřížka se mi přijde spíš rovná. Jinak je moc dobrá, křehká a určitě s ní potěšíte vaši návštěvu, pokud plánujete uvařit nějaký italský dezert, ale nechcete dělat pořád dokola jenom tiramisu.
Postup:
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI