Ingredience: | |||||
nastrouhaná cuketa | 2 hrnky | nastrouhaná mrkev | 1/2 hrnku | vejce | 3 ks |
třtinový cukr | 1 a 1/2 hrnku | skořice | 2 lžičky | kakao | 3 lžičky |
kypřící prášek | 1 ks | sůl | špetka | vanilka (cukr/tresť) | dle chuti |
rostlinný olej | 1/2 hrnku | polohrubá mouka | 3 hrnky | poleva | dle chuti |
oříšky/kokos | dle chuti |
No a po dobrém obídku je třeba dobrého zákusku. Jestliže máte doma nadbytek cuket, tak si upečte šťavnatou buchtičku. Já tam přidala i mrkvičku a navrch čokoládu a mandle.
S velikostí cukety si nedělejte starosti. Není úplně nutné dodržet přesné množství. Pokud dáte cukety o malinko více, tak bude buchta jedině šťavnatější a maximálně bude hůře držet pohromadě.
Co se týče polevy, tak to je čistě na vás. Tato buchta je výborná jak s citrónovou polevou,cukrovou, tak i čokoládovou - pokud přidáte oříšky a nebo strouhaný kokos, tak jedině dobře.
Já dnes použila polevu čokoládovou a přidala i hrst sekaných mandlí. Jestli se ale chystáte někam na výlet, tak čokoládu vynechejte. V teple se vám to bude matlat a nebude to ono. Raději zamíchejte oříšky rovnou do těsta, a pokud jste závisláci na čokoládě, tak klidně přimíchejte i kousky čokolády do těsta.
Začněte tedy tím, že si předehřejete troubu na 180°C a vymažete si plech máslem, který vysypete polohrubou moukou.
Cuketu oloupejte, rozpulte a vydlabejte semínka společně s měkkým středem. Půlku nastrouhejte na hrubém struhadle a půlku na jemném. Mrkev očistěte a nastrouhejte jen na jemném.
Celá vejce se špetkou soli vyšlehejte pomocí elektrického šlehače do pěny. Po troškách za stálého šlehání přidávejte cukr. Pěna krásně zhoustne a zpevní. V tuto chvíli vezměte do ruky gumovou stěrku.
Opatrně zapracujte cuketu s mrkví a olejem.
V míse si smíchejte mouku, kakao, skořici a kypřící prášek. Tuto sypkou směs znovu pomocí stěrky opatrně vmíchejte do směsi vajec, cukru a cukety s mrkví.
Můžete přidat i vanilku. Pokud nemáte, tak použijte vanilkový cukr či tresť.
Hmotu nalijte na připravený plech a opatrně rozetřete.
Pečte cca 30 minut. Pro jistotu můžete do buchty píchnout špejlí. Jestliže se těsto na ni nelepí, tak máte hotovo.
Teď nechte vychladit a mezi tím si připravte polevu.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI