Cuketovo-ořechový chlebíček nebo koláč zpět

Ingredience:
špaldová mouka polohrubá202 gnajemno nastrouhaná cuketa (očištěná, vydlabaná)202 gvejce2 ks
panela či jiné sladidlo80 gmed1 lžícevlašské ořechy90 g
kakaový prášek troubelice2 lžícekypřící bezfosfátový prášek12 gmandlové mléko220 ml
mandlové či jiné mléko do tmavého podílu8 lžicperníkové koření1 lžičkařepkový olej či Ghí1 lžíce
olej na vymazání formyhrubá mouka na vysypání formy
špaldová mouka polohrubá 202 g, najemno nastrouhaná cuketa (očištěná, vydlabaná) 202 g, vejce 2 ks, panela či jiné sladidlo 80 g, med 1 lžíce, vlašské ořechy 90 g, kakaový prášek troubelice 2 lžíce, kypřící bezfosfátový prášek 12 g, mandlové mléko 220 ml, mandlové či jiné mléko do tmavého podílu 8 lžic, perníkové koření 1 lžička, řepkový olej či Ghí 1 lžíce, olej na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy

Příprava

Tento korpus je naprosto famózní a jdou s ním dělat přímo kouzla. Druhy ořechů můžeme střídat dle libosti, připravit v kakaové verzi, světlé verzi, těsto se hodí jak na perník, chlebíček, muffiny, je prostě úžasné. Dělám jej každý rok a letos už asi po třetí. Vláčnost těsta si můžeme upravit množstvím přidané cukety či mlékem, druhem zvolené mouky a v neposlední řadě délkou pečení. Můžeme potřít marmeládou, ozdobit čokoládou, ořechy, smetanou (našlehaným kokosovým mlékem) či krémy a pokaždé máme jinou chuť. Cuket je letos spousta a já rozhodně s tímto korpusem nekončím.

Příprava je úžasně rychlá, zvládne ji s malou asistencí i náš malý pomocník, kterého nejvíce baví příprava těsta, a to nejvíce fáze rozbíjení vajíček, kdy má největší radost, když zdůrazním nemačkat skořápku (smích). Zde jsme se pořádně vyřádili, pěkně od přípravy těsta až po konečné mytí nádobí, kde sice padla půl lahve mycího prostředku, ale užili jsme si spoustu legrace.

A nyní k přípravě. Rozklepneme si dvě vejce, které přemístíme do šlehací nádoby společně s cukrem a medem a vyšleháme pěkně do krému, chvíli to potrvá. Pokud máme kuchyňského pomocníka, který za nás pěkně pracuje, necháme jej pěkně šlehat a připravíme si zbylé ingredience. Nameleme ořechy, prosejeme mouku, připravíme si kypřící prášek, perníkové koření, olej či Ghí. Oloupeme, vydlabeme a najemno nastrouháme cuketu. 

Sypké suroviny, tedy prosátou mouku, ořechy, kypřidlo a perníkové koření smícháme dohromady. Vezmeme si mísu, kde máme našlehaná vejce s cukrem a medem a přisypeme smíchané sypké suroviny. Pouze lehce s pomocí metly zamícháme a postupně přiléváme mléko, nakonec vmícháme olej či povolené Ghí. Z připraveného těsta si odebereme 3 naběračky těst, do kterého přidáme kakaový prášek a 8 lžic mandlového či jiného mléka. 

Do zbylého světlého těsta vmícháme nastrouhanou cuketu. 

Vezmeme si formu, ve které budeme péct, vymažeme ji olejem, vysypeme ji hruou moukou, nebo můžeme vystlat pečícím papírem. Pokud máme silikonovou formu, máme práci usnadněnou. Já jsem zkoušela péct ve formě na biskupský chlebíček, která je silikonová, a pak v kulaté klasické formě a tu mám prostě nejraději.

Do formy nalijeme nejprve světlou část a následně libovolně tmavou část. Formu vložíme do rozehřáté trouby, pečeme na 180 - 200°C přibližně 45 minut až hodinu, podle toho, jak chceme korpus vláčný, vyzkoušíme špejlí. Pokud by se vám zdálo, že povrch je již pečený a vnitřek ještě ne, překryjte během pečení korpus pečícím papírem. Pokud chceme vláčný korpus, může se těsto lehce lepit na špejli, ale nesmí být tekuté.

Korpus po upečení necháme vychladnout, pokud budeme polévat čokoládou, nemusíme čekat na vychladnutí, jdou obě varianty. 

Na polevu budeme potřebovat čokoládu na vaření. Já mám oblíbenou Vivani čokoládu na vaření či Troubelické zlomky.

Zde jsem použila Vivani čokoládu, kterou jsem rozpustila ve vodní lázni se lžičkou kokosového oleje. Poleva se pak lépe krájí. Rozpuštěnou čokoládou korpus polijeme, ozdobíme směsí ořechů a necháme vychladnout.

Přeji příjemné mlsání.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2017-08-04 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI