Cuketový koláč se špendlíky a karamelovou drobenkou (univerzální korpus - více možností kombinací - švestky, broskve, meruňky, třešně) zpět

Ingredience:
vymačkaná, najemno nastrouhaná cuketa240 gšpaldová mouka hladká200 gžitná mouka80 g
prášek do pečiva bez fosfátů1 kspanela či jiné sladidlo120 galsan bio115 g
voda100 mlsůl špetka
Drobenka:
umletá panela5 lžictuk1,5 lžícehrubá špaldová mouka3 lžíce
vymačkaná, najemno nastrouhaná cuketa 240 g, špaldová mouka hladká 200 g, žitná mouka 80 g, prášek do pečiva bez fosfátů 1 ks, panela či jiné sladidlo 120 g, alsan bio 115 g, voda 100 ml, sůl špetka, umletá panela 5 lžic, tuk 1,5 lžíce, hrubá špaldová mouka 3 lžíce

Příprava

Letošní rok je opravdu vydařený na ovocnou úrodu a upřímně nevím, co zpracovat dřív. Z broskviček jsem akorát dodělala přesnídávky na zimu a zdaleka nekončíme. Dostali jsme plnou bednu hrušek, takže na zimu bude dostatečná zásoba všeho, přesnídávky se budou hodit nejen pro naši malou slečnu, ale určitě pro ně najdu i jiné využití.

S cuketovým těstem zdaleka nekončíme rovněž, objevila jsem nedaleko nás něco naprosto úžasného. EKOZAHRADA Raková na Rokycansku, kde je učiněný ráj. Letos teprve začali, ale jejich práce je úžasná, spoustu krásné, čerstvé zeleniny a ovoce. Navíc úžasná myšlenka, zaměstnávají zde zdravotně znevýhodněné osoby, které zásobují vypěstovanou zeleninou ostatní sociální projekty společnosti (Café Restaurant Kačaba, Zdravá svačina). Naprosto úžasní, příjemní lidé a já jsem nadšená. Domluvili jsme se na pravidelném odběru zeleniny a ovoce bylinek. Zatím jsem měla možnost vyzkoušet cukety, dýně, cibuli, patizony, řepu, saláty, petržel, švestky, pažitku, kudrnku... A nadšení je obrovské a jedním slovem nádhera a moc se těším na příští rok. Více o projektech na www.moznostitujsou.cz.

A nyní k receptu, který je naprosto jednoduchý a rychlý. Do mísy nasypeme mouky, přidáme sladidlo, prášek do pečiva, nastrouhanou a vymačkanou cuketu, nastrouhaný tuk, špetku soli, přidáme vodu a vše promícháme. Vzniklé těsto přendáme do tukem vytřené a moukou vysypané formy. 

Přidáme vypeckované špendlíky či jiné peckové ovoce, posypeme drobenkou a dáme péct do rozehřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 45 minut, odkud cukr pěkně nezkaramelizuje. Pozor, nespálit, drobenka z panely by byla hořká. 

A pak necháme již jen vychladnout.

2018-09-24 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI