Domácí čokoláda s ořechy a pralinky zpět

Ingredience:
BIO kakaové máslo Troubelice100 gkakaová hmota Troubelice30 gkakaový prášek Troubelice100 g
javorový sirup (agáve, kokosový sirup) dle chutibio bambucké máslo Purity Vision3 - 4 lžičkykešu, lískové ořechy, pistácie, arašídy... dle chuti
BIO kakaové máslo Troubelice 100 g, kakaová hmota Troubelice 30 g, kakaový prášek Troubelice 100 g, javorový sirup (agáve, kokosový sirup) dle chuti, bio bambucké máslo Purity Vision 3 - 4 lžičky, kešu, lískové ořechy, pistácie, arašídy... dle chuti

Příprava

Dostala jsem od manžela k Vánocům mini kazetu kakaových produktů z Čokoládovny Troubelice. Ví  moc dobře, čím mi udělat radost, a že tyto produkty miluji a ráda s nimi tvořím. Kvalitní kakaové máslo a kakaový prášek mi nikdy nesmí doma chybět. Přípravu čokolády miluji, jen na ni nebyl čas, přitom zabere poměrně chviličku. Velmi ráda dopřeji sobě i rodině, a to zejména dětem, kvalitu. Některé dnešní čokolády hlavně čokoládové figurky, které děti lákají, mají přímo otřesné složení. Zde víme, z čeho vyrábíme, nejíme žádné obarvené ztužené tuky či jiné šmakulády, prostě a jednoduše raději ne tak často, ale kvalitně. Já jsem produkty z kazety tentokrát chtěla vyzkoušet s mojí novou vášní, a to bambuckým máslem Purity Vision, do kterého jsem se zamilovala. Původně jsem jej využívala jako péči o pokožku novorozence, ale nejen zde se dá použít. Jeho využití je všestranné:

  • na obličej, tělo i vlasy
  • pro muže, ženy i děti
  • pro všechny typy pleti
  • obsahuje všechny esenciální vitamíny a minerály pro ideální péči o pleť
  • regeneruje, hydratuje a vyživuje
  • ideální pomocník na suché rty i pokožku, na drobné ranky i popáleniny
  • rychle se vstřebává a zklidňuje
  • má antibakteriální vlastnosti

Bambucké máslo navíc pomáhá aktivovat tvorbu kolagenu, díky tomu je neocenitelným pomocníkem v boji proti předčasnému stárnutí pleti a můžete ho použít i k ošetření vašich vlasů.

Hojivé a protizánětlivé vlastnosti činí z bambuckého másla přírodní lék na drobné ranky, popáleniny, rozpukanou kůži, popraskanou a zrohovatělou kůži na patách, kousnutí hmyzem, bolest svalů, různé druhy kožních ekzémů a alergií, dermatitidu, artritidu, revmatismus, spálení od sluníčka a další.

A nyní jeho využití v kuchyni dle tipů výrobce.

Bambucké máslo má tradičně využití v africké kuchyni podobně jako v Asii kokosový olej. Využívá se také pro výrobu léků a v neposlední řadě pro výrobu kvalitní čokolády místo kakaového másla. V Evropě se bambucké máslo používá do luxusních dortů, pralinek a dalších sladkostí nebo třeba jako kvalitní tuk do kořenících směsí a bujónů.

  • Bio Bambucké máslo PURITY VISION lze použít na chleba, toast či palačinku místo klasického másla jako veganskou a zdravou variantu. Přidáním medu nebo marmelády vytvoříte nevšední chuťový zážitek.
  • Bio Bambuckým máslem PURITY VISION můžete nahradit klasické máslo, kakaové máslo či olej při pečení sušenek či dortů. V receptu nahraďte ve stejném poměru jako je máslo klasické. Pokud si nejste jisti oříškovou chutí bambuckého másla, nahraďte klasické máslo jen z části. 
  • Na mírném plamenu rozhřejte Bambucké máslo a usmažte sladké či slané jídlo, nebo lehce orestujte čerstvou zeleninu. 
  • Bambucké máslo jde skvěle využít i místo smetany či olivového oleje do základu omáčky. Krásně provoní těstoviny, rýži, brambory či zeleninu. Přidáním česneku a zelené cibulky vytvoříte jednoduchou a chutnou omáčku, která se skvěle hodí k řadě pokrmů.

Sušenky jsme již s bambuckým máslem zkoušeli. Dnes jsem se rozhodla vyzkoušet bambucké máslo Purity Vision v čokoládě a tedy musím říct, že se obávám, že jsem nasadila laťku velmi vysoko a nejsem si jistá, jestli nebudu muset připravovat čokoládu pravidelně. V kombinaci s ostatními surovinami tvoří velmi luxusní záležitost. Příprava je velmi snadná a poměrně rychlá. Vezmeme si dvě skleněné misky, ve vodní lázni pozvolna rozehřejeme kakaové máslo. Když máme kakaové máslo zcela rozpuštěné, vyndáme mísu z vodní lázně a rozehřejeme druhou misku, do které dáme kakaovou hmotu (které jsem bohužel měla na zkoušku málo, ideální by bylo jednou tolik, ale ani tak jsem nebyla zklamaná, ale určitě si s množstvím budu dále hrát) a opět ve vodní lázni rozehřejeme. Opět z vodní lázně vyndáme a necháme chvíli stát. Když není mísa příliš horká, vložíme ji do studené (nesmí být horká, jinak by mohla při prudkém ochlazení prasknout) vodní lázně a ochladíme na teplotu přibližně 30°C. Kakaovou hmotu necháme zchladnout rovněž, aby byla příjemná na prst, ideálně, aby mělo jak kakaové máslo a hmota stejnou teplotu! Do mísy s kakaovou hmotou začneme pozvolna přilévat kakaové máslo za stálého míchání metly, následně přidáme kakaový prášek, důkladně metlou zamícháme a nakonec dosladíme dle vlastní chuti javorových sirupem či jiným tekutým sladidlem. Zamícháme, hmota začne houstnout, na mírném plameni opět ve vodní lázni přihřejeme a přidáme bambucké máslo. S tím přihřátím vážně jen lehce, oparně! Tím pádem jsem se pokusila o tzv. temperaci čokolády, profesionálové by se asi zasmály, proces výroby čokolády je umění a proces konšování ručně nikdy nenahradíme, rovněž temperace probíhá v řádech hodin. Temperace: já jsem čokoládu nechala několikrát ochladit a znovu zahřát, pohybovala jsem se přibližně v teplotách zchlazení 25 - 30 a znovu jemné ohřátí 35 - 40 plus mínus (ideální teploty jsou ochlazení na 28°C a ohřátí na 32°C). Pokud máte chuť a čas, můžete několikrát opakovat, já za přítomnosti syna byla ráda, že jsem udělala 2x ochutnávač byl neúprosný a neustále mi lžičkou degustoval. Temperace čokolády probíhá za neustálého míchání, ovlivňuje tvrdost, lesk, konzistenci. Já upřímně neměřím, pouze pocitově.

Za stálého míchání směs opět přihřejeme, tolik, aby se směs dala lít. Vybereme si vhodné formy na přípravu pralinek, dají se koupit různé silikonové formy na pralinky, já zvolila silikonovou formu zvířátka z Billy, která zde byla před časem v prodeji a silikonovou formu na přípravu vaflí, kterou jsem zakoupila v prodejně Orion, lze využít cokoliv silikonového, případně pečícího papíru. Připravenou směs kakaového másla, kakaové hmot, kakaového prášku, javorového sirupu a bambuckého másla nalijeme do formy, do které si přidáme posekané kešu ořechy, lískové ořechy či klidně směs ořechů, sušeného ovoce... prostě co máme rádi. Já dělala zvířátka čistá a variantu s lískovými a kešu ořechy. Po nalití do forem dáme ztuhnout do lednice. Je dobré si pod formu dát něco pevného, prkénko, tácek, aby se nám lépe přenášelo. 

No a už jen trpělivě čekáme, čekáme a čekáme, než nám pěkně zatuhne a budeme si moci kousnut. 

Přeji příjemné mlsání.

Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ

2018-02-06 Dezerty

Poznámka

Z uvedených surovin jsem připravila 2 čokolády ve velikosti vafle a pak 10 malých pralinek ve tvaru zvířátek. Čokoládu a pralinky jsem připravovala v 9 hodin ráno a ve 14 hodin již byla čokolda ztuhlá.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídlachuťovky
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
chuťovky
Druh přípravyostatní
Příležitostostatní
Čas přípravy20 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI