Domácí čokoládová zmrzlina (verze mléčná čokoláda bez přidaného cukru) zpět

Ingredience:
smetana200 mlmléko500 mlžloutek3 ks
dobrá čokoláda (použila jsem čokoládu na vaření z Lidla, která je rozhodně dostatečně dobrá)150 gkakaový prášek2 lžíce
smetana 200 ml, mléko 500 ml, žloutek 3 ks, dobrá čokoláda (použila jsem čokoládu na vaření z Lidla, která je rozhodně dostatečně dobrá) 150 g, kakaový prášek 2 lžíce

Příprava

Minulá vanilková zmrzlina mě nadchla. Bylo to celé totiž snazší, než jsem si myslela. Takže jsem se těšila na víkend, až zmrzlinovač znovu otestuju, tentokrát na čokoládové zmrzlině. Teď už byla tvorba receptu naprosto intuitivní, částečně jsem vycházela z toho minulého a doufala, že mě můj odhad nezklame. 

Nezklamal. Hnedka publikuju a doporučuju vyzkoušet na vlastní jazýček!

Na začátek avizuju, že v mém případě byl použit zmrzlinovač. Zrovna tak ale půjde udělat zmrzlina i bez něj. Stačí mít velikou mísu naplněnou ledem, uvnitř menší misku se zmrzlinovou směsí, dobré míchadlo a hodně síly v ruce :).

Do malého rendlíčku dáme 50 ml mléka a na kousky nalámanou čokoládu. Za občasného míchání zahříváme při co nejnižší teplotě. Jakmile se čokoláda začne tavit, mícháme víc a vymícháme si krásnou hustou čokoládou kaši. Nakonec rozprášíme na povrch i kakao a opět mícháme, až máme hladkou tmavou hmotu.

Rendlíček odstavíme, přilijeme dalších 50 ml studeného mléka a opět rozmícháme. Teď už buď jen můžeme čekat, až nám to vychladne, nebo tomu můžeme pomoci – do dřezu natočíme studenou vodu a rendlík do něj opatrně posadíme (tuhle cestu sem zvolila já místo čekání).

Nakonec vezmeme náš čokoládový základ a smícháme ho se zbylým mlékem, smetanou a syrovými žloutky. Já si pomohla mixérem. Směs dáme do zmrzlinovače, zapneme ho a těšíme se na zmrzlinu.

Zmrzlina na fotce je ta po vytažení z mrazáku (ne ta čerstvá, kterou jíme rovnou ze zmrzlinovače).

Při pochutnávání si na téhle zmrzce jsem vzpomínala na nedávnou reportáž o výrobě zmrzlin. Ty “poctivé zmrzliny” obsahovaly totiž taky všelijaká vylepšovadla, prý mimo jiné taky aby líp držely a měly lepší strukturu.

2014-08-06 Dezerty

Autor:

Počet porcí
4
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravystudená kuchyně
Příležitostostatní
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI