Domácí donuty zpět

Ingredience na těsto:
polohrubá mouka250 mlvlažné mléko1 hrnekdroždí ( 42g)1 kostka
žloutky2 kscukr krupice3 lžíceolej2 lžíce
bílý jogurt2 lžícerum1 lžícesůl1 špetka
Poleva citronová:
cukr moučka200 ghorká voda2 pol. lžícecitronová šťáva1 pol. lžíce
potravinářské barvivo1 sáček
Čokoládová poleva:
čokoláda na vaření1 tabulkamáslo2 lžícesmetana ke šlehání1-2 lžíce
Na zdobení:
cukrářské zdobení ořechy, mandle, kokos
polohrubá mouka 250 ml, vlažné mléko 1 hrnek, droždí ( 42g) 1 kostka, žloutky 2 ks, cukr krupice 3 lžíce, olej 2 lžíce, bílý jogurt 2 lžíce, rum 1 lžíce, sůl 1 špetka, cukr moučka 200 g, horká voda 2 pol. lžíce, citronová šťáva 1 pol. lžíce, potravinářské barvivo 1 sáček, čokoláda na vaření 1 tabulka, máslo 2 lžíce, smetana ke šlehání 1-2 lžíce, cukrářské zdobení , ořechy, mandle, kokos

Příprava

Co třeba připravit dětem domácí Donuty? Smažené do zlatova chutnají nejlépe, ale pro ty co by raději zdravější verzi, je tady možnost si Donuty upéct. Chutnají poté víc, jako buchta. A tady je receptík.

Z mléka, lžičky cukru a droždí necháme vzejít kvásek - kvásek, dělám tak, že dám mléko a trochu cukru do hrnce a na sporáku míchám prstem (abych ohlídala teplotu), jak začne být mléko teplé, odstavím ze sporáku, nadrobím droždí a počkám, až vzejde kvásek - tj. udělá se béžová "peřina" na mléce a mléko již není vidět.

Do mísy nasypeme mouku, cukr, přidáme špetku soli, žloutky, bílý jogurt, rum a kvásek včetně trochy mléka.
Zbývající mléko si ponecháme stranou a v případě potřeby ho při zpracování, přidáme do těsta.
Vyhněteme těsto, tak aby se nelepilo. Poté přikryjeme utěrkou a necháme kynout, až se zdvojnásobí objem.
Po vykynutí propracujeme a necháme ještě chvíli kynout.

Po vykynutí těsto dáme na pomoučněný vál, rozválíme placku, která by měla být tlustá 1-1,5 cm.
Poté již vykrajujeme skleničkou kolečka a uprostřed uděláme dírku panákem, nebo vykrajovátkem na cukroví.
Vykrojené středy můžeme ponechat a připravit z nich malé koblížky.
Připravené donuty přeneseme na plech.

A teď jsou dvě možnosti – zdravější verze je, upéct donuty v troubě, nebo verze druhá, hezky smažit do zlatova v rozpáleném oleji.
Po vychladnutí namáčíme donuty v polevách, které máme rádi a sypeme čokoládovým nebo cukrovým zdobením.
Já jsem polevu nanášela mašlovačkou, přišlo mi to praktičtější, místo namáčení.
 
Dobrou chuť!
 
2020-11-12 Dezerty

Autor:

Počet porcí
15
 porcí
Typ jídladěti
Receptpro děti
Složitost receptustřední
Typ receptu
děti
Druh přípravysmažení
Příležitostdětská oslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI