Na donuty (10-12 ks): | |||||
sušené droždí | 3 lžičky | hladká mouka + na poprášení | 500 g | krupicový cukr | 2 lžíce |
sůl | 1/2 lžičky | vlažné mléko (cca 45°C) | 250 ml | žloutky | 3 ks |
povolené máslo | 100 g | vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt | dle chuti | rostlinný olej na smažení | cca 1 l |
vanilkový krupicový cukr | na obalení | ||||
Na dip: | |||||
smetana ke šlehání | 150 ml | hořká čokoláda (min. 70% kakaa) popř. 250g mléčné či bílé čokolády | 200 g | oříškový nugát nebo 3 lžíce oříškového másla | 100 g |
Koblih sem, koblih tam. Všude samá kobliha a tak jsem je musela také připravit. Zkoušela jsem kobližky i plnit, ale toto těsto není na plněnou variantu příliš vhodné. Zůstaňte tedy raději u amerických koleček, popř. mini koblížků. No a jelikož se mi nechtělo každý donut zdobit polevou a mít tak (jak už to bývá) čokoládu všude, vymyslela jsem variantu čokoládovo-oříškového dipu, do kterého si donut můžete namáčet.
1. V míse k robotu nebo jiné středně velké nádobě rozpusťte 2 lžičky droždí ve 200 ml vlažného mléka.
2. Přidejte 100 g mouky a vytvořte hladkou pastu.
3. Přikryjte utěrkou a nechte kvásek během 30 minut vzejít na teplém místě. Většinou si pustím troubu na 35°C a nechám kynout tam.
4. Ke kvásku přidejte zbytek mléka, droždí, mouky a ostatní suroviny - cukr, sůl, vejce, vyškrábnutý vanilkový lusk nebo extrakt a máslo. Nechte v robotu vypracovávat cca 8 minut.
5. Těsto přesuňte do máslem vymaštěné formy, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny, však tak dlouho, dokud nezdvojnásobí těsto svůj objem.
6. Vykynuté těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na tloušťku cca 1 cm.
7. Vykrajujte kolečka o průměru cca 7 - 8 cm, do nich poté doprostřed vykrojte menší kolečko o průměru cca 3 cm. Použít můžete hrnek nebo sklenici a malou panákovku.
8. Vykrojené donuty pokládejte na pomoučený plech či tác, aby se nepřilepily. Zakryté nechte kynout dalších 15 - 30 minut.
9. Ve vysokém a středně širokém hrnci si rozehřejte olej. Musí být dostatečně horký, aby se donuty nafoukly.
10. Postupně vkládejte kolečka do oleje a smažte 1 - 2 minut z každé strany. Hotový donut poznáte snadno dle tmavě zlaté barvy, v té chvíli je hotový.
11. Usmažené donuty dejte odkapat na papírovou utěrku a poté ihned bohatě obalte ve vanilkovém cukru.
12. Na přípravu dipu přiveďte smetanu k varu. Stáhněte z plotny a vhoďte do ní nalámanou čokoládu, nugát nebo oříškové máslo a vymíchejte v hladkou ganache.
13. Dip podávejte v malých mističkách k vanilkovým donutům.
TIP: Ze zbytku těsta jsem si udělala malé kuličky na zkoušku oleje, zda je dostatečně rozehřátý.
TIP: Mini koblížky jsou taky skvělou variantou na mlsání. Vytvořte kolečka o průměru 2,5 - 3 cm, smažte v oleji a opět obalujte v cukru.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI