Donuty s vanilkovým cukrem s čokoládovo-oříškovým dipem zpět

Na donuty (10-12 ks):
sušené droždí3 lžičkyhladká mouka + na poprášení500 gkrupicový cukr2 lžíce
sůl1/2 lžičkyvlažné mléko (cca 45°C)250 mlžloutky3 ks
povolené máslo100 gvanilkový lusk nebo vanilkový extrakt dle chutirostlinný olej na smaženícca 1 l
vanilkový krupicový cukr na obalení
Na dip:
smetana ke šlehání150 mlhořká čokoláda (min. 70% kakaa) popř. 250g mléčné či bílé čokolády200 goříškový nugát nebo 3 lžíce oříškového másla100 g
sušené droždí 3 lžičky, hladká mouka + na poprášení 500 g, krupicový cukr 2 lžíce, sůl 1/2 lžičky, vlažné mléko (cca 45°C) 250 ml, žloutky 3 ks, povolené máslo 100 g, vanilkový lusk nebo vanilkový extrakt dle chuti, rostlinný olej na smažení cca 1 l, vanilkový krupicový cukr na obalení, smetana ke šlehání 150 ml, hořká čokoláda (min. 70% kakaa) popř. 250g mléčné či bílé čokolády 200 g, oříškový nugát nebo 3 lžíce oříškového másla 100 g

Příprava

Koblih sem, koblih tam. Všude samá kobliha a tak jsem je musela také připravit. Zkoušela jsem kobližky i plnit, ale toto těsto není na plněnou variantu příliš vhodné. Zůstaňte tedy raději u amerických koleček, popř. mini koblížků. No a jelikož se mi nechtělo každý donut zdobit polevou a mít tak (jak už to bývá) čokoládu všude, vymyslela jsem variantu čokoládovo-oříškového dipu, do kterého si donut můžete namáčet.

1. V míse k robotu nebo jiné středně velké nádobě rozpusťte 2 lžičky droždí ve 200 ml vlažného mléka. 

2. Přidejte 100 g mouky a vytvořte hladkou pastu. 

3. Přikryjte utěrkou a nechte kvásek během 30 minut vzejít na teplém místě. Většinou si pustím troubu na 35°C a nechám kynout tam.

4. Ke kvásku přidejte zbytek mléka, droždí, mouky a ostatní suroviny - cukr, sůl, vejce, vyškrábnutý vanilkový lusk nebo extrakt a máslo. Nechte v robotu vypracovávat cca 8 minut. 

5. Těsto přesuňte do máslem vymaštěné formy, přikryjte utěrkou a opět nechte kynout na teplém místě alespoň 2 hodiny, však tak dlouho, dokud nezdvojnásobí těsto svůj objem.

6. Vykynuté těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu a vyválejte na tloušťku cca 1 cm.

7. Vykrajujte kolečka o průměru cca 7 - 8 cm, do nich poté doprostřed vykrojte menší kolečko o průměru cca 3 cm. Použít můžete hrnek nebo sklenici a malou panákovku.

8. Vykrojené donuty pokládejte na pomoučený plech či tác, aby se nepřilepily. Zakryté nechte kynout dalších 15 - 30 minut. 

9. Ve vysokém a středně širokém hrnci si rozehřejte olej. Musí být dostatečně horký, aby se donuty nafoukly.

10. Postupně vkládejte kolečka do oleje a smažte 1 - 2 minut z každé strany. Hotový donut poznáte snadno dle tmavě zlaté barvy, v té chvíli je hotový. 

11. Usmažené donuty dejte odkapat na papírovou utěrku a poté ihned bohatě obalte ve vanilkovém cukru. 

12. Na přípravu dipu přiveďte smetanu k varu. Stáhněte z plotny a vhoďte do ní nalámanou čokoládu, nugát nebo oříškové máslo a vymíchejte v hladkou ganache. 

13. Dip podávejte v malých mističkách k vanilkovým donutům. 

TIP: Ze zbytku těsta jsem si udělala malé kuličky na zkoušku oleje, zda je dostatečně rozehřátý.

TIP: Mini koblížky jsou taky skvělou variantou na mlsání. Vytvořte kolečka o průměru 2,5 - 3 cm, smažte v oleji a opět obalujte v cukru. 

2018-01-26 Dezerty

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravysmažení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladynízké

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI