Dort Harlekýn zpět

Korpus 20 cm:
polohrubá mouka100 gcukr krystal200 gmléko100 ml
vejce4 ksmáslo100 gkvalitní kakao50 g
sůl špetka
Pařížská šlehačka:
smetana ke šlehání300 mlcukr krupice20 gkvalitní kakao30 g
hořká čokoláda50 g
Dále budete potřebovat:
smetana ke šlehání200 mlhoblinky či ozdoby z hořké čokolády na ozdobení
polohrubá mouka 100 g, cukr krystal 200 g, mléko 100 ml, vejce 4 ks, máslo 100 g, kvalitní kakao 50 g, sůl špetka, smetana ke šlehání 300 ml, cukr krupice 20 g, kvalitní kakao 30 g, hořká čokoláda 50 g, smetana ke šlehání 200 ml, hoblinky či ozdoby z hořké čokolády na ozdobení

Příprava

K tomuto příspěvku jsem se nějak ne a ne dostat a tak už uteklo dobrých pár týdnů, co jsem skvělý dort Harlekýn pekla. Upřímně řečeno, sama bych se asi do pečení tohoto dortu nepustila, ale inspirovala mne opět Výzva pro odvážné časopisu Gurmet, kterou se snažím péct téměř každý měsíc. Člověk si pak vyzkouší zákusky, které by normálně  z různých důvodů třeba vůbec nepekl. Já nic proti Harlekýnovi nemám, měla jsem ho naposledy jako malá a právě proto mě možná ani nenapadlo se o něj zajímat. Jestli jste ale milovníci čokolády (což já v poslední době jsem a to víc a víc), tak vás dortík rozhodně mile potěší, domácí pařížská šlehačka totiž nemá chybu a já bych jí mohla jíst i samotnou. Jestli chystáte rodinnou oslavu a ještě lépe, je-li oslavencem dítě, určitě Harlekýn vyzkoušejte. Je to trochu zapomenutý kousek z období našeho dětství a stojí za to jeho tradici zase obnovit.

Den předem si upečeme korpus a hlavně připravíme pařížskou šlehačku, která musí tuhnout přes noc. Na šlehačku  tedy smícháme smetanu ke šlehání s cukrem a prosátým kakaem a v menším kastrůlku přivedeme k varu a přidáme nasekanou čokoládu. Necháme rozpustit a vymícháme dohladka a poté čokoládovou směs překryjeme potravinářskou fólií, necháme lehce zchladnout a poté přesuneme chladit do lednice přes noc.

Na korpus nejdříve předehřejeme troubu na 180°C a dortovou formu vymažeme máslem a dno vyložíme pečícím papírem. Oddělíme žloutky od bílků a ty vyšleháme se špetkou soli dotuha na pevný sníh. Do mísy nasypeme cukr, přidáme žloutky a máslo a šleháme do světlé pěny. Vařečkou nebo stěrkou přimícháme po částech mouku s prosátým kakaem, přilijeme mléko a důkladně promícháme. Nakonec do těsta zlehka zamícháme i sníh z bílků a těsto nalijeme do připravené formy, pečeme cca 50 minut, dokud zapíchnutá špejle nevyjde z těsta čistá. Upečený korpus necháme zchladnout na mřížce a poté ho zabalíme do potravinářské fólie a uložíme do lednice přes noc.

Druhý den korpus podélně rozřízneme. Hotovou a vychlazenou pařížskou šlehačku ušleháme dotuha  a asi třetinu množství použijeme na potření spodního plátu. Přiklopíme vrchním plátem a šlehačkou potřeme i boky a vršek dortu. Zbytkem krému naplníme cukrářský sáček s hvězdicovou špičkou a dort libovolně ozdobíme. Čistou smetanu ke šlehání ušleháme dotuha, naplníme s ní další cukrářský sáček a též dozdobíme dort. Nakonec dort posypeme hoblinkami čokolády nebo ozdobíme vytvořenými čokoládovými ozdobami podle fantazie.

2016-10-07 Dezerty

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravyvíce jak 90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI