Dort Harlekýn zpět

Korpus (korpusy jsem pekla z trojité dávky):
žloutky3 kscukr100 gkakao30 g
voda4 lžícepolohrubá mouka70 gprášek do pečiva1 ks
bílky (sníh)3 ks
Krém (z trojité dávky):
máslo30 ghladká mouka30 gmléko1 hrnek
máslo140 gcukr100 gkakao40 g
vejce1 - 2 ks
Dále je potřeba (3 ks dovnitř 3 ks na zdobení):
smetana ke šlehání 33%6 ksztužovač šlehačky (Smetana fix)6 ks
žloutky 3 ks, cukr 100 g, kakao 30 g, voda 4 lžíce, polohrubá mouka 70 g, prášek do pečiva 1 ks, bílky (sníh) 3 ks, máslo 30 g, hladká mouka 30 g, mléko 1 hrnek, máslo 140 g, cukr 100 g, kakao 40 g, vejce 1 - 2 ks, smetana ke šlehání 33% 6 ks, ztužovač šlehačky (Smetana fix) 6 ks

Příprava

U nás byl víkend ve víru oslav. Můj kmotr slavil krásné kulatiny, a jelikož je jeho nejoblíbenější dort Harlekýn, tak jsem mu ho musela upéct, to je přeci jasné, že jo? A rovnou MEGA HARLEKÝNA!

Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).

Krém

Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout.
Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém. Vejce se přidává pro lesk krému, není nutné jej přidávat.

Postup na přípravu dortu

První den si upečeme korpus (forma o průměru 26cm), vychladíme a přes noc necháme přikrytý fólií v igelitové tašce. Druhý den korpus 3x prořízneme, takže vzniknou celkem 4 patra. První korpus potřeme krémem, přiklopíme druhým plátem korpusu. Další patro natřeme ušlehanou smetanu se ztužovačem a opět přiklopíme korpusem. Poté zase potřeme krémem a přiklopíme posledním plátem.
Celý dort nakonec potřeme krémem a zbývající krém vložíme do cukrářského sáčku a dozdobíme dort. Smetany si vyšleháme společně se ztužovačema a také pomocí cukrářského sáčku ozdobíme celý dort. Nakonec dort postrouháme čokoládou a dozdobíme podle vlastní fantazie.

2017-05-30 Dezerty

Poznámka

Váha 4500 g, průměr 27 cm, výška 12 cm základ a výška celkem se zdobením 15 cm.

Autor:

Počet porcí
1
 porce
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI