Korpus (korpusy jsem pekla z trojité dávky): | |||||
žloutky | 3 ks | cukr | 100 g | kakao | 30 g |
voda | 4 lžíce | polohrubá mouka | 70 g | prášek do pečiva | 1 ks |
bílky (sníh) | 3 ks | ||||
Krém (z trojité dávky): | |||||
máslo | 30 g | hladká mouka | 30 g | mléko | 1 hrnek |
máslo | 140 g | cukr | 100 g | kakao | 40 g |
vejce | 1 - 2 ks | ||||
Dále je potřeba (3 ks dovnitř 3 ks na zdobení): | |||||
smetana ke šlehání 33% | 6 ks | ztužovač šlehačky (Smetana fix) | 6 ks |
U nás byl víkend ve víru oslav. Můj kmotr slavil krásné kulatiny, a jelikož je jeho nejoblíbenější dort Harlekýn, tak jsem mu ho musela upéct, to je přeci jasné, že jo? A rovnou MEGA HARLEKÝNA!
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny (mouku, kakao a prášek do pečiva si předem smícháme v misce) a pak ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vylijme do vymazané a vysypané dortové formy, pečeme na 180°C (čas neuvádím, je potřeba zkusit špejlí, zda je těsto upečené).
Krém
Z másla a mouky vytvoříme jíšku, pak přidáme mléko a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout.
Máslo, cukr, kakao a vejce ušleháme, přidáme vychladlou kaši a máme hotový krém. Vejce se přidává pro lesk krému, není nutné jej přidávat.
Postup na přípravu dortu
První den si upečeme korpus (forma o průměru 26cm), vychladíme a přes noc necháme přikrytý fólií v igelitové tašce. Druhý den korpus 3x prořízneme, takže vzniknou celkem 4 patra. První korpus potřeme krémem, přiklopíme druhým plátem korpusu. Další patro natřeme ušlehanou smetanu se ztužovačem a opět přiklopíme korpusem. Poté zase potřeme krémem a přiklopíme posledním plátem.
Celý dort nakonec potřeme krémem a zbývající krém vložíme do cukrářského sáčku a dozdobíme dort. Smetany si vyšleháme společně se ztužovačema a také pomocí cukrářského sáčku ozdobíme celý dort. Nakonec dort postrouháme čokoládou a dozdobíme podle vlastní fantazie.
Váha 4500 g, průměr 27 cm, výška 12 cm základ a výška celkem se zdobením 15 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI