Korpus (forma 22 cm): | |||||
menší až střední vejce (nebo 5 velkých) | 6 ks | cukr krupice | 150 g | hladká mouka | 150 g |
máslo | 30 g | prášek do pečiva | 1 lžička | ||
Krém: | |||||
mascarpone | 500 g | smetana ke šlehání | 200 ml | tužší tvaroh ve vaničce | 250 g |
vanilkový cukr | 20 g | cukr moučka | 70 g | ||
K sestavení: | |||||
malinová nebo rybízová marmeláda | dle potřeby | ||||
Čokoládová poleva: | |||||
hořká čokoláda (50% kakaa) | 50 g | máslo | 30 g | drobnější ovoce | na ozdobení |
Když měla dcerka letos svátek, jako obvykle jsem se jí ptala, jaký chce dort. Tak prý má být politý čokoládou, ale jinak světlý, nahoře maliny, jahody a borůvky a všude krémové bobečky. Přání jsem jí splnila a udělala tak trochu dort v retro vzhledu. Tak jestli jste na něj dostali chuť, pusťte se do něj, není náročný a vsadím se, že bude chutnat všem!
Korpus (forma 22 cm)
Troubu rozehřejeme na 180°C (horkovzduch na 160°C). Formu o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem, kraje necháme, jak jsou (když je nevymažeme, těsto se na ně přilepí a korpus je hezky rovný, neodskakuje a piškot nevypadá jako kužel).
Máslo si rozpustíme a necháme trochu zchladnout.
Celá vejce vložíme do mísy, přidáme všechen cukr a šleháme, dokud směs asi 3x nenabude. Že jsou vajíčka správně našlehaná, poznáte tak, že směs má světlou barvu a když šlehač vypneme a metlu zvedneme, těsto z metly stéká pomalu, a když doteče na zbytek těsta, chvíli drží tvar.
Za stálého šlehání přidáme tenkým pramínkem postupně všechno máslo (nesmí být horké!) a necháme prošlehat.
V suché misce si smícháme hladkou mouku a prášek do pečiva a směs přidáme k vaječné směsi a stěrkou opatrně zapracujeme a vytvoříme hladké těsto. To vylijeme do formy a pečeme 40 - 50 minut. Upečený piškot poznáme tak, že při zatlačení prstem na povrch se nepropadá, ale jemně pruží a po vpíchnutí doprostřed vyjde špejle suchá.
Formu vyndáme z trouby a necháme 10 minut chladnout na mřížce. Poté objedeme nožem boky, sundáme okruží a odstraníme i spodek formy. Necháme na mřížce zcela vychladnout.
Krém
Pro tento krém je nutné mít k dispozici sušší vaničkový tvaroh, aby vám krém netekl. Já používám bezlaktozový tvaroh z Alberta, je ve vaničce, ale hodně tuhý. Pokud máte hodně měkký, nechte ho alespoň dvě hodiny vykapat přes plátýnky a nebo místo tvarohu dejte o 150 g mascarpone a 100 ml smetany více.
Vychlazené mascarpone a smetanu stejné teploty vložíme do mísy společně s oběma cukry. Šlehač zapneme na nižší otáčky a vše asi minutu mícháme. Pak zvýšíme otáčky na maximum a šleháme, dokud se nevytvoří pevný krém. Nakonec po lžících zašleháme tvaroh.
Sestavení
Korpus si 2x prořízneme. Připravíme si tác, na kterém budeme dort servírovat a na střed rozmažeme malé množství krému a na něj položíme první plát (spodní). Asi dvě lžíce marmelády rozetřeme na piškot (ne až do krajů), následuje asi čtvrtina krému, kterou rovnoměrně rozetřeme po celém plátu a zarovnáme velkým nožem nebo cukrářskou kartou. Položíme druhý plát a postup opakujeme.
Takto se dostaneme až ke 3. plátu, který nepotíráme marmeládou. Nyní máme sestavený dort a zbývá ho potřít krémem a zahladit. Na vršek a boky naneseme další krém a pomocí stěrky a cukrářské karty dort zahladíme a dáme vychladit.
Zbytek krému si vložíme do zdobičky a necháme na finální ozdobení vršku dortu.
Čokoládová poleva
Čokoládu a máslo vložíme do misky a ve vodní lázni nebo v mikrovlnce rozpustíme. Směs necháme zchladnout tak, aby byla stále tekutá, ale šel v ní udržet prst. Přendáme čokoládu do dávkovací trubičky nebo do malé konvičky na mléko s úzkým hrdlem. Dort vyndáme z lednice a po okrajích ho opatrně polijeme čokoládou, kterou každou chvíli přelijeme i přes okraj, aby začala stékat dolů. Čokoláda je jen na kraji dortu, nepoléváme celou vrchní plochu.
Dort vrátíme do lednice a necháme zatuhnout čokoládovou polevu.
Drobné ovoce omyjeme, osušíme a posypeme trochou cukru krupice a necháme asi 10 minut stát - ovoce se tak částečně zakonzervuje a nebude osychat ani se kazit.
Po pár minutách můžeme dort dozdobit. Nahoře tvoříme třeba růžičky (špičkou 2D) nebo menší vroubkované bobečky (špička 21 nebo 32). Mezi krém dáváme kousky ovoce.
Vrátíme dort zpět do lednice a necháme ho alespoň 3 hodiny rozležet.
A ten samý dort, který putoval do školky - liší se jen tím, že je pečený ve formě s průměrem 27 cm, prokrojený je jen jednou, do krému vevnitř jsem nacpala i spoustu malin a krém nahoře jsem obarvila rybízovou marmeládou a troškou gelové barvy.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI