Ingredience: | |||||
máslo (pořádně změklé) | 200 g | moučkový cukr | 140 g | vejce (žloutky a bílky zvlášť) | 8 ks |
bílá čokoláda (rozpuštěná ve vodní lázni) | 200 g | sůl | špetička | krupicový cukr | 1 lžíce |
hladká mouka | 180 g | tuk | na vymazání formy | mouka | na vysypání formy |
kvalitní meruňkový džem | na potření | meruňkovice | 1 lžíce | čokoládová poleva z bílé čokolády | 1 balení |
tmavá čokoláda | na dozdobení |
Dostala jsem chuť na klasický Sachr dort plný čokolády. Jenže mi chyběla čokoláda. Vyřešila jsem si to po svém.
Místo tmavé čokolády jsem totiž ve špajzu našla x tabulek bílé a tak bylo rozhodnuto. Čokoláda se rozpustila a šlo se experimentovat. Trošku jsem se bála, co mi z té trouby nakonec vyjde, ale uspěla jsem.
Korpus je příjemně vláčný, s meruňkovicí i marmeládou si skvěle rozumí a dort tak zmizel během jediného dne. Je to trošku škoda, protože by jistě chutnal mnohem lépe tak den, dva rozleželý, ale u nás jak je něco sladkého, vrhají se na to jako kobylky.
Změklé máslo pořádně vyšlehejte s moučkovým cukrem do pěny, do které postupně po jednom zašlehávejte žloutky a přimíchávejte rozpuštěnou bílou čokoládu. Z bílků a špetičky soli ušlehejte polotuhý sníh, přidejte lžíci krupicového cukru a vyšlehejte dotuha. Sníh přestaňte šlehat ve chvíli, kdy se začne krásně lesknout. Sníh s moukou po částech vmíchejte do vaječné pěny s čokoládou.
Těsto nalijte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 22-25cm, vložte do trouby předehřáté na 160°C a pečte cca 50-60 minut. Troubu neotvírejte dřív než po tři čtvrtě hodině, aby těsto nespadlo.
Hotový korpus nechte vychladnout na mřížce, rozkrojte jej na tři pláty (pomocí nitě to jde nejlépe), pořádně potřete marmeládou smíchanou s meruňkovicí a spojte dohromady. Celý povrch dortu (i po stranách) ještě potřete a dejte na chvíli do lednice zatuhnout.
Takto připravený dort polijte čokoládovou polevou. Tu si připravte ze tří tabulek bílé čokolády a několika lžic másla (cca 4). Obojí nechte společně rozehřát ve vodní lázni, tak aby vznikl hladký krém. Potom je třeba nechat tento krém trošku zchladnout, nesmí být horký, když do něj strčíte prst, neměli byste se popálit. Vše nechte pořádně ztuhnout a dozdobte rozpuštěnou tmavou čokoládou a dále podle své fantazie.
Než dort budete podávat, nechte jej minimálně 15 minut stát při pokojové teplotě a krájejte ho opatrně tenkým nožem máčeným v horké vodě, aby čokoláda nepopraskala.
Dobrou chuť!
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI