Koláče: | |||||
špaldová mouka Typ 1050 (Lidl) | 300 g | cukr krystal | 50 g | sušené droždí | 1 ks |
mléko | 0,2 l | olej | 0,15 l | žloutek (bílky na potření těsta) | 2 ks |
sůl | špetka | ||||
Drobenka: | |||||
polohrubá mouka | 150 g | cukr moučka | 100 g | máslo | 100 g |
Náplň: | |||||
ricotta | 200 g | polotučný tvaroh ve vaničce | 250 g | smetana na šlehání | 1 kelímek |
cukr moučka | 30 g |
Podobný koláč jsme si už před mnoha lety oblíbili s mým mužem v místní pekárně. Dnes jsem se ho pokusila napodobit doma a pokus vyšel víc jak na výbornou. Navíc jsem se od svých kuchařských kolegyň z naší vařící skupiny dozvěděla, že je to vlastně obdoba klasického Pražského koláče, jen u nás na Moravě se prodává pod názvem drobenkový a proto jsem ho ani pod názvem pražský doteď neznala. No je vidět, že se člověk celý život učí a poznává nové a nové věci. A o tom přece i život je, ne?
Těsto si nechávám zadělat a vykynout pekárnu na chleba - program příprava těsta. Z vykynutého těsta si vytvořím 10 bochánků (jeden zhruba o hmotnosti 80 g) a rozložím je s dostatečným odstupem na plech vyložený pečícím papírem. Necháme zhruba ještě půl hodiny nakynout. Drobenku si připravíme smícháním-rozmixováním mouky s cukrem a máslem. Nakynuté bochánky potřeme bílkem a hustě zasypeme drobenkou. Pečeme v troubě při 180 stupních zhruba 15-20 minut dozlatova. Necháme zcela vychladnout.
Náplň si připravíme vyšleháním smetany, přidáme cukr a postupně vmícháme tvaroh s ricottou.
Každý bochánek podélně rozkrojíme a naplníme větší vrstvou krému. Uchováváme v chladu.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI