Korpus: | |||||
vejce | 4 - 5 ks | cukr krupice | 100 g | hladká mouka | 130 g |
sůl (do bílků) | špetička | holandské kakao do těsta na žebrování | dle potřeby | ||
Krém: | |||||
smetana ke šlehání | 1 kelímek | bílý jogurt | 1 lžíce | měkký tvaroh | 1 ks (250 g) |
ztužovač do moučníku zastudena | 1 balíček | banán | 1 ks | maliny | hrst |
Na ozdobu: | |||||
strouhaný kokos | dle chuti | maliny | dle chuti | máta nebo meduňka | dle chuti |
Včera jsem zkusila trochu zase "čarovat" s kresbou těsta na plechu, aby byla roláda více barevná a jiná. Chtěla jsem manžela k našemu dnešnímu výročí svatby (30.4.) překvapit a tak vznikla tato roládka. Chutná a mizí rychle.
Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh, kam přidáme asi třetinu cukru. Postupně přimícháváme žloutky, poprášené hladkou moukou a nakonec vmícháme zbylý cukr. Vše vyšleháme, do jedné třetiny těsta přidáme kakao. Těsto lijeme na plech s pečícím papírem do pruhů – světlé pruhy a tmavé kakaové pruhy. Když máme těsto na plechu, špejlí uděláme libovolné kresby obou těst po celé ploše na plechu. Plech s těstem vložíme do rozehřáté trouby a pečeme na 180 stupňů cca 5 - 7 minut (těsto pečeme pouze do růžova). Po upečení - korpus srolujeme i s pečícím papírem do rolády a dáme vychladnout.
Mezitím ušleháme smetanu, přidáme měkký tvaroh (nebo domácí lučinu), 2 PL jogurtu a ztužovač zastudena (nebo změklé máslo). Zašleháme půlku rozmačkaného banánu a dáme na chvíli do chladu.
Vychladlý srolovaný plát potřeme 2/3 krému, poklademe kolečky druhé půlky banánu a posypeme malinami. Roládu zavineme a povrch potřeme zbylým krémem. Ozdobíme kokosem a malinami. Podáváme vychlazené ke kávě.
Z uvedených surovin připravíte jednu velkou roládu. Místo ztužovače můžete dát 125 g změklého másla.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI