Korpus tmavý: | |||||
žloutky | 6 ks | cukr | 200 g | kakao | 60 g |
voda | 8 lžic | polohrubá mouka | 140 g | prášek do pečiva | 1,5 sáčku |
bílky | 6 ks | ||||
Krém kakaový: | |||||
máslo | 60 g | hladká mouka | 60 g | mléko | 2 hrnky |
máslo | 280 g | cukr | 200 g | kakao | 80 g |
Posílám do světa recept na dvoupatrový dort s ovocem, který jsem upekla pro naši Vendulku na přání, k 6. narozeninám. Zadání znělo jasně: "Aby měl dort dvě patra (tedy chtěla 3, ale ukecala jsem ji na 2), byl hooodně čokoládový (tedy kakaový), hlavně né vanilkový - bílý krém nebrat! A aby na dortu bylo hooodně ovoce." Takže tak to u nás chodí, ale jsem ráda, když mohu dětem udělat radost a splnit jejich přání.
Korpus tmavý
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vodu, sypké suroviny a poté ručně vmícháme sníh z bílků. Těsto vyllijeme do vymazané a vysypané dorotvé formy a pečeme na 180°C. Čas neuvádím, je potřeba zusit špejlí, zda je těsto upečené.
Krém kakaový
Z 60 g mála a 60 g mouky uděláme jíšku, přidáme 2 hrnky mléka a uvaříme kaši, kterou necháme vychladnout. 280 g másla a 200 g cukru ušleháme, přidáme kaši, 80 g kakaa a vymícháme.
Vychladlé korpusy si 2x prořízneme. Spodní část korpusu si položíme na tác, potřeme tmavým krémem (můžeme nejprve potřít marmeládou a poté krémem), přiklopíme druhou částí korpusu, zase potřeme krémem a nakonec přiklopíme třetím dílem korpusu a celý dort pomažeme krémem.
Poté již jen malý korpus položíme na velký korpus a dáme vychladit.
Dále si připravíme čokoládový lem dortu. Ustřihneme si pruh z pečícího papíru. Délku (tedy obvod dortu) a výšku si změříme na dortu. Rozehřejeme si čokoládovou mléčnou polevu v sáčku, a jakmile je rozehřátá, tak ustřihneme roh od polevy a cik-cak, dle fantazie nastříkáme polevu na připravený pruh pečícího papíru. Chvilka strpení je potřeba, aby poleva úplně neztuhla, ale zase aby nebyla tekutá, prostě tak akorát. A teď opatrně pruh s připravenou čokoládovou polevou přilepíme na bok dortu, včetně pečícího papíru a uložíme do lednice.
Ovoce, které máme rádi, nebo které máme k dispozici, hezky navršíme na dort. Jako základ používám ráda kompotované broskve, které se dají krásně nařezat do vějířků. Není dobré ovoce vyskládat vedle sebe, vypadá mnohem lépe, když to je hezky “nakupené”. Nakonec si připravíme želatinu, všechny ingredience za stálého míchání přivedeme k varu a vypneme. Chvilku mícháme a necháme trochu zchladnout před tím, než nalijeme na ovoce a krém (nesmíme nalévat vařící). Jelikož ovoce nemáme vyskládané do roviny, použila jsem na želatinu mašlovačku a ovoce jí potřela (želatinu jsem od doby varu nechala 1 minutu povařit, a ještě teplou natírala a lila na ovoce).
Váha 5500 g, výška 22 cm, průměr spodní 26 cm. Korpus jsem dělala z dvojité dávky a těsto rozlila do dvou forem o průměru 15 cm a 25 cm. Krém jsem dělala také z dvojité dávky.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI