Dýňová bábovka z žitné mouky, banánu, kakaa s gítelou a hořkou čokoládou zpět

Ingredience:
dýně Hokaido - oloupaná, vydlabaná a nastrouhaná najemno358 gvejce5 ksžitná mouka jemně mletá250 g
banány (měla jsme mražené)2 kskypřící prášek bez fosfátů1 kskokosový cukr20 g
voda70 gkakový prášek2 lžíceGhí na vytření formy
hrubá mouka na vysypání formy
Poleva:
čokoláda na vaření - Vivni vegan 70% kakaa3 štáfličkyGhítela4 lžícerostlinné mléko, případně kokosový olej dle potřeby
dýně Hokaido - oloupaná, vydlabaná a nastrouhaná najemno 358 g, vejce 5 ks, žitná mouka jemně mletá 250 g, banány (měla jsme mražené) 2 ks, kypřící prášek bez fosfátů 1 ks, kokosový cukr 20 g, voda 70 g, kakový prášek 2 lžíce, Ghí na vytření formy, hrubá mouka na vysypání formy, čokoláda na vaření - Vivni vegan 70% kakaa 3 štáfličky, Ghítela 4 lžíce, rostlinné mléko, případně kokosový olej dle potřeby

Příprava

Jestli mám z něčeho respekt, je to právě pečení bábovky. Celou dobu jsem na jehlách, jestli se mi povede či nepovede vyklopit. Silikonové formy mi problém nedělají, ale z plechových mám respekt. 
Naštěstí mě ta má zatím nezklamala a ani dnes tomu nebylo jinak.
V hlavní roli však dnes nebyla forma, ale Ghítela, která zdobila v kombinaci s čokoládou tuto bábovku a musím říct, že se otevřely zase nové obzory. Milá Ghítelo fakt jsi strašně moooc dobrá, ale tohle už je fakt moc. Nejen, že chutnáš skvěle jen tak, ale poleva z tebe je přímo ďábelská a ledové pralinky, které jsem udělala ze zbylé polevy ještě pekelnější a mám velké obavy, že polevou a pralinkami to teprve začíná.

Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme dohladka rozmixovaný banán, (který jsme si oloupali, pokrájeli a rozmixovali tyčovým mixérem) opět šleháme, pak již jen za stálého šlehání postupně přisypeme mouku, kypřící prášek, přidáme vodu. Následně již jen ručně vmícháme pomocí lžíce najemno nastrouhanou dýni a vyšlehané bílky.

Do vymazané a moukou vysypané formy nalijeme 2/3 těsta do zbývající 1/3 přidáme kakaový prášek, zamícháme a nalijeme na světlou část, rozprostřeme a lehce promícháme. Vložíme do předehřáté trouby na 200°C, pečeme přibližně 45 minut, vyzkoušíme špejlí, bábovka bude mokrá, těsto nesmí být řídké, těsto se bude lehce lepit na špejly.

Hotovou vychladlou bábovku vyklopíme, doporučuji silikonovou formu, sama jsem tedy měla plechovou formu s nepřilnavým povrchem, musela jsem si lehce pomoct nožem, ale šla poměrně hezky.

Během chladnutí bábovky si připravíme přeliv z čokolády, ghítely a rostlinného mléka. Ve vodní lázni rozpustíme nalámanou čokoládu, přidáme ghítelu a pár lžic mandlového mléka, aby šlo s polevou pracovat. Případně kokosový olej. Já použila přibližně 10 lžic mandlového mléka, záleží na kvalitě čokolády.

Následně již jen připravenou polevou bábovku polijeme, necháme zaschnout a MŇAM.

2016-08-10 Dezerty

Poznámka

Jedná se o hutnější bábovku, která je mokřejší, pokud chcete raději nadýchanější, použijte špaldovou polohrubou nebo klasickou mouku. V bábovce měly být ještě vlašské ořechy - 120g, ale jelikož jsem připravovala i pro malého a plánovala na přeliv Ghítelu, raději jsem nedávala a nekombinovala 2 druhy ořechů, přeci jen máme atopika.

Autor:

Počet porcí
10
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptulehká
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnávštěva
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI