Ingredience na roládu: | |||||
prosátá hladká mouka | 100 g | cukr krupice | 200 g | jedlá soda | 1 lžička |
dýňové koření | 2 lžičky | dýňového pyré | 260 g | čerstvá vejce | 3 ks |
citrónová kůra či extrakt | 1 lžička | ||||
Ingredience na krém: | |||||
sýr Philadelphia | 400 g | změklé máslo | 60 g | cukr moučka | 140 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
Doba dýňová. Takto by se dal nazvat měsíc říjen, kdy jsme takřka všude obklopeni dýněma a to především díky strašidelného svátku Halloween. Tento americký svátek čím dál více začínáme vnímat i v našich končinách. Z dýně můžete udělat leccos, od polévky až po dezert. A právě se dneska na jeden dezert podíváme. Uděláme si dýňovou roládu přesně tak, jak ji dělají v Americe. Recept jsem použil od známé americké food blogerky Ashley Walkup a v originálním znění ho naleznete zde.
Recept na dýňové koření najdete ZDE a na dýňové pyré najdete ZDE.
1. V první řadě si předehřejem troubu na 190°C (horkovzdušnou zhruba na 170°C – 175°C). Jednotlivé přísady smíchame v míse.
Nejdříve vařečkou a poté použijeme šlehač.
Připravíme si menší pekáč o rozměrech 9″ x 13″ (zhruba 23 cm x 33 cm). Ten si vyložíme pečícím papírem.
2. Když máme těsto ušlehané, rovnoměrně jej rozprostříme na připravený pekáč.
Dáme do trouby na 190°C (horkovzdušnou zhruba na 170°C – 175°C) po dobu 15 – 20 minut, záleží na dané troubě. Můžeme též testovat formou špejlové metody. Když se nám na šplejli nic nepřichytá, tak pekáč vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
3. Povrch si lehce posypeme moučkovým cukrem a položíme na něj pečící papír. Pomalu smotáme (motáme tu dělší stranu).
Dáme do lednice na 25 minut.
Postup na krém:
1. Je lepší si vyklopit sýr Philadelphia spolu s připraveným máslem do šlehací nádoby a nechat na pokojové teplotě. Mezitím si připravíme vanilkový extrakt a moučkový cukr.
2. Když máme sýr změklý spolu s máslem, tak jej nejdříve pošleháme.
Následně přidáme lžičku vanilkového extraktu (dle chuti můžete přidat i dvě). Poté postupně zašleháme cukr.
Krém by měl být hladký a bez hrudek.
Pokud tam jsou, tak je to pravděpodobně z důvodu, že máslo je málo změklé. Ale i tak se dá krém použít bez problémů.
Rolování a plnění:
Vyjmeme roládu z lednice, rozvineme ji a rychle přidáme připravený krém. Vrstva krému by neměla být moc tlustá, protože bychom roládu zpět pořádně nezavinuli.
Takže opatrně roládu zavineme a vrátíme zpět do lednice. Po vychladnutí odkrojíme okraje, aby roláda dostala ten správný vzhled.
A máme hotovo! Roládu můžeme začít podávat. Určitě Vám zbyl nějaký krém, ten můžete uchovat pár dnů v lednici nebo hnedka udělat další roládu, pokud ta první zachutnala :)
Nejlepší je pro mně přírodní vanilkový extrakt z obchodů Marks & Spencer.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI