Ingredience: | |||||
slunečnicový nebo řepkový olej | 100 g | třtinový cukr | 80 g | vejce | 2 ks |
rýžové mléko | 100 ml | vanilkový extrakt | 1 lžička | dýňové pyré | 250 ml |
špaldová mouka | 250 g | sůl | špetka | prášek do pečiva s vinným kamenem | 1 sáček |
dýňové koření | 2 lžičky | mletý mák | dle chuti | jemná rýžová mouka | na "pocukrování bábovky" |
Samozřejmě, že to mělo být mramorování, jenom to nějak nevyšlo no. Takže jsem to nemohla dát do názvu. Upečte dýni a připravte si pyré. Pokud nemáte rádi mák, tak použijte třeba hrozinky nebo ořechy.
Zapneme si troubu na 180°C, vymažeme a vysypeme formu na bábovku. V mixéru prošleháme olej, cukr, vejce, mléko, extrakt a pyré. Zbylé, suché suroviny smísíme v misce a postupně zapracováváme do směsi mokrých surovin. 2/3 těsta nalijeme do připravené formy a do zbylého vmícháme mák. Makové těsto rozlijeme po celém obvodu bábovky a vidličkou zapracujeme. Mělo by vzniknout mramorování. Mně se to bohužel nepovedlo. Pečeme asi 50 minut.
Dýňové pyré připravíme nejlépe tak, že malé rozpůlené a vydlabané dýně Hokkaido položíte na plech s papírem na pečení řezem dolů. Podlijete vodou do asi 0,5 cm výšky dání a pečete asi hodinu při 180°C. Nevzniknou tak tvrdé opálené okraje. Dělala jsem to takhle i dětem jako první příkrmy. Vychladlou dužinu vydlabete a důkladně rozmixujete, případně s troškou vody. A máte dobré pyré! Přebytek v lednici určitě vydrží dva, tři dny v uzavřených skleničkách na jiné dobroty.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI