Těsto: | |||||
hladká mouka | 130 g | tmavý třtinový cukr | 100 g | jedlá soda | 1/4 lžičky |
skořice | 1 lžička | mletý zázvor | 1/4 lžičky | muškátový oříšek | 1/4 lžičky |
dýňové pyré | 210 g | rostlinný olej | 100 ml | vejce | 2 ks |
Pekanové praliné: | |||||
pekanové ořechy | 200 g | krupicový cukr | 100 g | vanilkový lusk | dle chuti |
Krém: | |||||
mscarpone | 250 g | tvaroh | 100 g | moučkový cukr | 1 lžíce |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
Jak jeden nepovedený recept může způsobit hotovou katastrofu, o tom jsem se přesvědčila před dvěma roky. Rozhodla jsem se, že upeču klasický dýňový koláč, který jsem znala z amerických filmů. No... nebudu dlouho napínat. Já ho nejedla vůbec a ostatní ho jedli jenom proto, aby mi udělali radost. O den později ale nelítostně zamířil do koše. "Odborně" jsem naznala, že to bude prostě tou dýní, a celé dva roky jsem o ní nechtěla ani slyšet. Jakou chybu jsem to dělala! Po dvou letech jsem se rozhodla, že to s ní přeci jenom ještě zkusím. A vyplatilo se! Krásně nadýchané dýňové těsto jsem naplnila praliné z pekanových ořechů a ozdobila krémem z mascarpone. Myslím, že výsledek stojí za to!
Dýňové pyré, olej a vejce vyšleháme. V míse smícháme všechny suché ingredience a postupně přisypáváme k dýňové směsi. Těsto plníme do 2/3 papírových košíčků. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C 15 - 20 minut.
Cukr roztavíme na karamel, přisypeme pekanové ořechy, které v karamelu důkladně obalíme. Vylijeme na plech s pečícím papírem nebo ještě lépe s pečící fólií a necháme ztuhnout. Karamel nalámeme na menší kusy, mixujeme v robotu tak dlouho, dokud se nepromění v oříškové máslo. Plníme do skleniček.
Mascarpone, tvaroh, cukr a vanilkový extrakt vyšleháme. Plníme do cukrářského sáčku. Do cupcaků vykrojíme důlek a naplníme pekanovým praliné. Zdobíme krémem, můžeme posypat nasekanými pekanovými ořechy.
Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI