Dýňové cupcakes s pekanovým praliné zpět

Těsto (12ks):
krupicový cukr100 gtmavý třtinový cukr80 ghladká mouka150 g
jedlá soda1 lžičkaskořice1 lžičkamletý muškátový oříšek1/2 lžičky
mletý zázvor1/4 lžičkydýňové pyré210 grostlinný olej100 ml
vejce2 ks
Krém:
mascarpone250 gplnotučný tvaroh150 gmoučkový cukr1 lžíce
Pekanové praliné:
pekanové ořechy200 gkrupicový cukr100 gvanilkový lusk1 ks
Zdobení:
dýňová semínka dle potřeby
krupicový cukr 100 g, tmavý třtinový cukr 80 g, hladká mouka 150 g, jedlá soda 1 lžička, skořice 1 lžička, mletý muškátový oříšek 1/2 lžičky, mletý zázvor 1/4 lžičky, dýňové pyré 210 g, rostlinný olej 100 ml, vejce 2 ks, mascarpone 250 g, plnotučný tvaroh 150 g, moučkový cukr 1 lžíce, pekanové ořechy 200 g, krupicový cukr 100 g, vanilkový lusk 1 ks, dýňová semínka dle potřeby

Příprava

Moje první setkání s dýní nebylo zrovna hezké. Upřímně bylo tak hrozné, že jsem ji už nechtěla nikdy vidět! To jsem z ní tenkrát pekla dýňový koláč, který nesmí chybět snad v žádném americkém filmu, kde zrovna slaví Den díkuvzdání. Vzhled koláče byl ještě ucházející, ale ta chuť, ta byla hodně zvláštní, když to řeknu hodně jemně. Já koláč nejedla vůbec a zbytek rodiny ho jedl jenom proto, abych měla radost.

To však bylo před mnoha a mnoha lety a já se teď rozhodla dát dýni ještě jednu šanci. Tentokrát naše shledání proběhlo nad očekávání dobře a výsledkem jsou nadýchané dýňové cupcakes s pekanovým praliné a mascarpone krémem.

Nejprve si připravíme pekanové praliné. Na plech vyložený pečícím papírem nebo silikonovou pečící podložkou rozprostřeme pekanové ořechy. Na pánvi necháme rozpustit cukr na karamel, který rovnoměrně vylijeme na pekany. Ořechy s karamelem nalámeme na menší kusy a dáme do mixéru. Přidáme zrníčka z vanilkového lusku a mixujeme do hladké pasty. Praliné uskladníme do uzavíratelných sklenic. Před zašroubováním necháme praliné vychladnout.

V míse smícháme krupicový a třtinový cukr dohromady. Mouku promícháme s jedlou sodou, skořicí, muškátovým oříškem a zázvorem. Prosejeme přes síto a promícháme s cukrem. Do další mísy dáme olej, dýňové pyré a vejce. Šleháme alespoň 10 minut. Suché přísady přidáváme po částech, dokud nám nevznikne hladké lesklé těsto. Těsto plníme do 3/4 košíčků na cupcakes. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C asi 20-25 minut. Necháme vychladnout.  Po vychladnutí uděláme do cupcakes důlek a plníme pekanovým praliné.

Mascarpone vyšleháme spolu s tvarohem. Osladíme dle chuti.  Krém natíráme na cupcakes a zahladíme pomocí malé špachtle. Posypeme dýňovými semínky a dáme chladit.

2019-09-16 Dezerty

Autor:

Počet porcí
12
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI