Ingredience: | |||||
dýně Hokaido, máslová nebo zahradní | 250 g | jablka | 116 g | meruňkový Šmakoun | 100 g |
České Ghíčko | 50 g | mandlové mléko | 84 g | rýžová polohrubá mouka | 50 g |
pohanková mouk hladká | 50 g | mletá skořice | 1/2 lžičky | kokosový cukr | 50 g |
Na ozdobení: | |||||
loupané mandle | dle potřeby | nesířené rozinky | dle potřeby | strouhaný kokos | dle potřeby |
Zase jedny muffiny, na které hodně dlouho nezapomenu. Pokud máte hodně obřích dýní, rozhodně je nevyužijte jen na kompoty, ale i do sladkého pečení. Chtěla jsem si připomenout tvarohovou chuť. Pro tyto účely vždy sáhnu po Šmakounovi, který mi nahrazuje nejen sýry, ale i částečně tvaroh. Tentokrát jsem se rozhodla pro Meruňkového Šmakouna, který se mi do celkové kompozice moc hodil. Výsledek je úžasný, rozpečené mandličky s rozinkami provoní nejen celý byt, ale zároveň dodají muffinům úžasný ocásek, stejně tak meruňky. Téměř tvarohové chuti i konzistenci docíleno. Navíc bez lepku, co víc si přát pro našeho malého maroda. Lepek není dobrým přítelem v době nemoci, zbytečně zatěžuje střeva, vyplatí se v nemoci střevům ulevit, čas od času lepek ze stravy vynechat a vyzkoušet něco nového.
A jak na muffiny? Snadno a rychle.
Dýni oloupeme, vydlabeme. Pro tyto účely využijeme hokaido, máslovou nebo zahradní dýni, kterou jsem použila já. Oloupanou, vydlabanou dýni nastrouháme najemno, zrovna tak oloupaná jablka. Směs dýně a jablek rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme Ghí, skořici, najemno nastrouhaného meruňkového Šmakouna, zamícháme vařečkou, přidáme kokosový cukr, pohankovou a rýžovou mouku, opět zamícháme, dle konzistence naředíme mandlovým mlékem.
Připraveným těstem naplníme formy na muffiny, plníme až po okraj, těsto není kypřeno a neobsahuje lepek, nevyběhne, ale díky Ghí bude krásně vláčné. Já jsem použila silikonové formy od Tescomy. Pokud máte papírové muffiny, můžeme použít i ty, ale na přípravu bezlepkového těsta volím raději silikonové formy.
Naplněné muffiny ozdobíme loupanými mandlemi a rozinkami, lehce posypeme kokosem. Silikonové muffiny vložíme na plechu do předem rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.
Po upečení můžeme posypat navíc opět strouhaným kokosem.
Přeji krásné mlsání.
Rýžovou a pohankovou moukou můžeme nahradit polohrubou nebo špaldovou moukou, jen je třeba počítat s tím, že díky obsahu lepku těsto lehce povyskočí. Já jsem maximálně spokojená s výsledkem silikonových forem od Tescomy, muffiny z nich krásně vyklouzly.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI