Dýňové muffiny s jablíčky, skořicí, meruňkovým Šmakounem, zdobeno rozinkami, mandlemi a kokosem zpět

Ingredience:
dýně Hokaido, máslová nebo zahradní250 gjablka116 gmeruňkový Šmakoun100 g
České Ghíčko50 gmandlové mléko84 grýžová polohrubá mouka50 g
pohanková mouk hladká50 gmletá skořice1/2 lžičkykokosový cukr50 g
Na ozdobení:
loupané mandle dle potřebynesířené rozinky dle potřebystrouhaný kokos dle potřeby
dýně Hokaido, máslová nebo zahradní 250 g, jablka 116 g, meruňkový Šmakoun 100 g, České Ghíčko 50 g, mandlové mléko 84 g, rýžová polohrubá mouka 50 g, pohanková mouk hladká 50 g, mletá skořice 1/2 lžičky, kokosový cukr 50 g, loupané mandle dle potřeby, nesířené rozinky dle potřeby, strouhaný kokos dle potřeby

Příprava

Zase jedny muffiny, na které hodně dlouho nezapomenu. Pokud máte hodně obřích dýní, rozhodně je nevyužijte jen na kompoty, ale i do sladkého pečení. Chtěla jsem si připomenout tvarohovou chuť. Pro tyto účely vždy sáhnu po Šmakounovi, který mi nahrazuje nejen sýry, ale i částečně tvaroh. Tentokrát jsem se rozhodla pro Meruňkového Šmakouna, který se mi do celkové kompozice moc hodil. Výsledek je úžasný, rozpečené mandličky s rozinkami provoní nejen celý byt, ale zároveň dodají muffinům úžasný ocásek, stejně tak meruňky. Téměř tvarohové chuti i konzistenci docíleno. Navíc bez lepku, co víc si přát pro našeho malého maroda. Lepek není dobrým přítelem v době nemoci, zbytečně zatěžuje střeva, vyplatí se v nemoci střevům ulevit, čas od času lepek ze stravy vynechat a vyzkoušet něco nového.
A jak na muffiny? Snadno a rychle.

Dýni oloupeme, vydlabeme. Pro tyto účely využijeme hokaido, máslovou nebo zahradní dýni, kterou jsem použila já. Oloupanou, vydlabanou dýni nastrouháme najemno, zrovna tak oloupaná jablka. Směs dýně a jablek rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme Ghí, skořici, najemno nastrouhaného meruňkového Šmakouna, zamícháme vařečkou, přidáme kokosový cukr, pohankovou a rýžovou mouku, opět zamícháme, dle konzistence naředíme mandlovým mlékem.

Připraveným těstem naplníme formy na muffiny, plníme až po okraj, těsto není kypřeno a neobsahuje lepek, nevyběhne, ale díky Ghí bude krásně vláčné. Já jsem použila silikonové formy od Tescomy. Pokud máte papírové muffiny, můžeme použít i ty, ale na přípravu bezlepkového těsta volím raději silikonové formy. 
Naplněné muffiny ozdobíme loupanými mandlemi a rozinkami, lehce posypeme kokosem. Silikonové muffiny vložíme na plechu do předem rozehřáté trouby, pečeme na 200°C přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí.

Po upečení můžeme posypat navíc opět strouhaným kokosem.

Přeji krásné mlsání.

2016-09-26 Dezerty

Poznámka

Rýžovou a pohankovou moukou můžeme nahradit polohrubou nebo špaldovou moukou, jen je třeba počítat s tím, že díky obsahu lepku těsto lehce povyskočí. Já jsem maximálně spokojená s výsledkem silikonových forem od Tescomy, muffiny z nich krásně vyklouzly.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpiknik
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI