Korpus: | |||||
dýně | 428 g | banán | 212 g | rýžovo-kokosové mléko Provamel | 40 ml |
datle | 2 ks | České Ghíčko Bio | 50 g | mandlová mouka | 20 g |
Ghítela | 1 lžíce | čokoláda na vaření Vivani 70% kakaa, vegan | 50 g | pohanková mouka hladká | 90 g |
rýžová mouka polohrubá | 110 g | České Ghíčko | na vymazání formy | ||
Krém, zdobení: | |||||
Premium Bio-Kokosmus Dr. Georg | dle potřeby | voda | dle potřeby | Ghítela | 1/2 lžíce |
čokoláda na vaření Vivani 70% kakaa, vegan | 25 g |
Tentokrát jsem neměla dilema, co chci upéct, ale nemohla jsem se rozhodnout, zda udělám dort, muffiny, bábovičky nebo nové formičky s dětským motivem. Použití těsta je totiž strašně univerzální. Nakonec to vyhrál dort, a jelikož jsem prostě zvídavá, vyzkoušela jsem z části těsta i muffiny. Je na vás pro co se rozhodnete. Jelikož se jedná o bezlepkové těsto, tak určitě doporučuji silikonové formy. I když jsem pekla v dortové formě s teflonem. Bezlepkovou mouku můžeme nahradit špaldovou či klasickou polohrubou moukou, pokud nemáme problémy s lepkem. Tento dortík je s čokoládou a Ghítelou, takže milovníci čokolády si přijdou na své. Spojení čokolády a Ghítely je vražedné, s kokosovým krém nevyjímaje. Prostě příjemný podzimní dortík s trochou exotiky. A jak na něj?
Dýni oloupeme, vydlabeme, nastrouháme najemno, jelikož jsem zavalena zásobou zahradních obřích dýní, využívám je, kde se dá. Využít se dá i hokaido či máslová, prostě kterou seženete či máte. K nastrouhané dýni, přidáme oloupaný pokrájený banán a datle. Nastrouhanou dýni s banány a datlemi rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme Ghí, mandlovou mouku, pohankovou a rýžovou. Vše společně důkladně promícháme s pomocí vařečky, dle konzistence přilijeme rostlinné mléko, opět zamícháme.
Vzniklé těsto rozdělíme na dvě poloviny.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření společně s Ghítelou, následně vychladíme opět ve vodní lázni, tentokrát studené.
Rozpuštěnou čokoládu s Ghítelou přidáme do jedné oddělené části, důkladně promícháme.
Vymažeme si dortovou formu Ghíčkem, na dno nalijeme světlou část těsta, následně tmavou část. Připravenou formu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 200°C, pečeme přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí. Těsto bude vláčnější.
Upečený korpus necháme důkladně vychladnout. Doporučuji korpus připravit den předem, případně večer.
Vychladlý korpus potřeme kokosovým krémem, který naředíme vodou, aby se lépe roztíral. Pokud jej neseženete, postačí zachladit kokosové mléko v plechu a následně jej vyšlehat. Já jej dávám do mrazáku na 45 minut. Po vyšlehání můžeme přidat pár hrstí strouhaného kokosu.
Korpus potřený kokosovým krémem ozdobíme rozpuštěnou směsí čokolády a Ghítely. Já jsem si nalámala do sáčku čokoládu na vaření, přidala Ghítelu, nechala rozehřát ve vodní lázni. Chvíli nechala zchladnout, ustřihla sáček a dort nazdobila.
Dort necháme vychladit. Před podáváním vyndáme na 10-15 minut z lednice, kokosový krém zatuhne. Pokud použijeme kokosové mléko, tak můžete konzumovat ihned po vyndání z lednice.
Pokud se rozhodnete pro muffiny, odhadem počítám kolem 15 kusů. Na dort jsem použila formu o průměru 21 cm.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI