Dýňovo-banánový dort s čokoládou, mandlemi, Ghítelou, kokosovým krémem zpět

Korpus:
dýně428 gbanán212 grýžovo-kokosové mléko Provamel40 ml
datle2 ksČeské Ghíčko Bio50 gmandlová mouka20 g
Ghítela1 lžícečokoláda na vaření Vivani 70% kakaa, vegan50 gpohanková mouka hladká90 g
rýžová mouka polohrubá110 gČeské Ghíčko na vymazání formy
Krém, zdobení:
Premium Bio-Kokosmus Dr. Georg dle potřebyvoda dle potřebyGhítela1/2 lžíce
čokoláda na vaření Vivani 70% kakaa, vegan25 g
dýně 428 g, banán 212 g, rýžovo-kokosové mléko Provamel 40 ml, datle 2 ks, České Ghíčko Bio 50 g, mandlová mouka 20 g, Ghítela 1 lžíce, čokoláda na vaření Vivani 70% kakaa, vegan 50 g, pohanková mouka hladká 90 g, rýžová mouka polohrubá 110 g, České Ghíčko na vymazání formy, Premium Bio-Kokosmus Dr. Georg dle potřeby, voda dle potřeby, Ghítela 1/2 lžíce, čokoláda na vaření Vivani 70% kakaa, vegan 25 g

Příprava

Tentokrát jsem neměla dilema, co chci upéct, ale nemohla jsem se rozhodnout, zda udělám dort, muffiny, bábovičky nebo nové formičky s dětským motivem. Použití těsta je totiž strašně univerzální. Nakonec to vyhrál dort, a jelikož jsem prostě zvídavá, vyzkoušela jsem z části těsta i muffiny. Je na vás pro co se rozhodnete. Jelikož se jedná o bezlepkové těsto, tak určitě doporučuji silikonové formy. I když jsem pekla v dortové formě s teflonem. Bezlepkovou mouku můžeme nahradit špaldovou či klasickou polohrubou moukou, pokud nemáme problémy s lepkem. Tento dortík je s čokoládou a Ghítelou, takže milovníci čokolády si přijdou na své. Spojení čokolády a Ghítely je vražedné, s kokosovým krém nevyjímaje. Prostě příjemný podzimní dortík s trochou exotiky. A jak na něj?

Dýni oloupeme, vydlabeme, nastrouháme najemno, jelikož jsem zavalena zásobou zahradních obřích dýní, využívám je, kde se dá. Využít se dá i hokaido či máslová, prostě kterou seženete či máte. K nastrouhané dýni, přidáme oloupaný pokrájený banán a datle. Nastrouhanou dýni s banány a datlemi rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme Ghí, mandlovou mouku, pohankovou a rýžovou. Vše společně důkladně promícháme s pomocí vařečky, dle konzistence přilijeme rostlinné mléko, opět zamícháme. 
Vzniklé těsto rozdělíme na dvě poloviny. 
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření společně s Ghítelou, následně vychladíme opět ve vodní lázni, tentokrát studené. 
Rozpuštěnou čokoládu s Ghítelou přidáme do jedné oddělené části, důkladně promícháme.

Vymažeme si dortovou formu Ghíčkem, na dno nalijeme světlou část těsta, následně tmavou část. Připravenou formu s těstem vložíme do předehřáté trouby na 200°C, pečeme přibližně 20 minut, vyzkoušíme špejlí. Těsto bude vláčnější. 
Upečený korpus necháme důkladně vychladnout. Doporučuji korpus připravit den předem, případně večer.

Vychladlý korpus potřeme kokosovým krémem, který naředíme vodou, aby se lépe roztíral. Pokud jej neseženete, postačí zachladit kokosové mléko v plechu a následně jej vyšlehat. Já jej dávám do mrazáku na 45 minut. Po vyšlehání můžeme přidat pár hrstí strouhaného kokosu.

Korpus potřený kokosovým krémem ozdobíme rozpuštěnou směsí čokolády a Ghítely. Já jsem si nalámala do sáčku čokoládu na vaření, přidala Ghítelu, nechala rozehřát ve vodní lázni. Chvíli nechala zchladnout, ustřihla sáček a dort nazdobila.

Dort necháme vychladit. Před podáváním vyndáme na 10-15 minut z lednice, kokosový krém zatuhne. Pokud použijeme kokosové mléko, tak můžete konzumovat ihned po vyndání z lednice.

2016-09-26 Dezerty

Poznámka

Pokud se rozhodnete pro muffiny, odhadem počítám kolem 15 kusů. Na dort jsem použila formu o průměru 21 cm.

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostoslava
Čas přípravy60 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI