Ingredience (forma o průměru 25cm): | |||||
mleté vlašské ořechy (rozmixované najemno) | 100 g | mouka (Doves Farm červená) | 150 g | třtinový cukr | 90 g |
sůl | špetka | jedlá soda | 1 a 1/2 lžičky | prášek do pečiva (bezlepkový) | 1 lžička |
mletá skořice | 2 lžičky | dýně (uvařená a rozmixovaná na pyré) | 200 g | rostlinné mléko (kombinace rýžového a lískooříškového) | 260 ml |
olej | 80 ml | vlašské ořechy (nasekané nahrubo) | 50 g | rozinky | 45 g |
středně velká jablka | 2 ks | středně velké hrušky | 2 ks |
Dnes se u nás peklo a byl to vyloženě podzimní koláč. Použila jsem vše, co k podzimu patří, a to dýni, jablka, hrušky a vlašské ořechy. Koláč je krásně vláčný. Dá se připravit i v bezlepkové variantě a při jeho přípravě nebudete potřebovat ani vejce či mléko (pouze to rostlinné). Pokud neřešíte žádnou potravinovou alergii, lze jej upéci za použití klasických surovin. Tak s chutí do toho.
Nejprve si ve vodě uvaříme dýni (trvá to cca 10 minut). Poté ji rozmixujeme na pyré a necháme vychladnout. Mezitím co se nám vaří dýně, tak si rozmixujeme 100 g ořechů najemno (budou nám částečně nahrazovat množství mouky). Oloupeme si jablka a hrušky a nakrájíme na plátky. Pakliže máme vše nachystané, tak v jedné míse smícháme „suché“ ingredience tedy najemno mleté ořechy, mouku, cukr, špetku soli, jedlou sodu, prášek do pečiva, skořici.
V druhé míse si smícháme „mokré“ ingredience tedy mléko, dýňové pyré, olej a tyto mokré ingredience postupně vmícháváme do suchých. Vznikne nám spíše řidší těsto. Nakonec přimícháme zbytek množství ořechů (nahrubo nasekaných) a rozinky a vše promícháme.
Dortovou formu si vyložíme na dno pečícím papírem a nalijeme polovinu těsta do formy. Na tu poklademe na střídačku polovinu množství jablek a hrušek. Druhou polovinu těsta dolijeme do formy a navrch dáme zbytek nakrájených jablek a hrušek.
Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 45-50 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI