Těsto: | |||||
máslo (113 g) | 1/2 hrnečku | cukr krystal | 1/2 hrnku | hnědý cukr | 1/2 hrnku |
mleté zázvorové sušenky (125 g) | 1 hrnek | jemně mleté mandle (60 g) | 3/4 hrnku | vejce (pokojové teploty) | 3 ks |
dýňové pyré | 1 hrnek | šťáva z pomeranče | 1/2 hrnku | plnotučné mléko | 1/4 hrnku |
strouhaná pomerančová kůra | 2 lžičky | hladká mouka (240 g) | 2 hrnky | prášek do pečiva | 2 lžičky |
mletý kardamon | 1 lžička | soda | 1 lžička | sůl | 1 lžička |
mandlové aroma | 1 lžička | tmavá melasa | 2 lžíce | ||
Sirup: | |||||
cukr | 1 lžíce | voda | 4 lžíce | rum | 1 panák |
Brusinková omáčka: | |||||
šťáva z pomeranče | 1/4 hrnečku | kukuřičný škrob | 1 lžíce | sušené brusinky naložené v rumu | 100 g |
cukr krystal | 2 lžíce | ||||
Krém: | |||||
krémový sýr Philadelphia | 125 g | zakysaná smetana | 100 g | šťáva z pomeranče | 2 lžíce |
moučkový cukr | 4 lžíce |
Léto pomalu končí a nastupuje září a společně s ním sezóna dýní. Klasický americký dýňový koláč už jsem jednou dělala a byl výborný. Letos jsem z dýně chtěla zkusit něco neobvyklého a chuťově zajímavého. Shodou okolností jsem narazila na soutěž od Foodparade, které se nemůžu neúčastnit a kde je úkolem soutěžících připravit originální recept, jehož základní surovinou bude dýně.
Inspirovala jsem se receptem na Runebergtorttu, který jsem pekla minulý měsíc. Chuťově byly dortíky výborné, mj. okořeněné kardamonem, který se přidává i do dýňového koláče. Upravila jsem původní recept a doplnila ho o dýni. Ačkoliv je to můj vymyšlený recept, zařadila jsem ho pod USA, protože odtud pochází dýňové koláče i brusinky. K USA se určitě ještě vrátím, je spoustu receptů, které chci ještě vyzkoušet.
Musím se pochválit, jak se mi to podařilo vymyslet, tenhle výtvor se okamžitě řadí mezi top dezerty. Má úžasnou strukturu, je heboučký a rozplývá se na jazyku. Kořeněný je tak akorát a v kombinaci s brusinkami v rumu a pomerančovým krémovým sýrem tvoří výborný osvěžující dezert. Best cake ever!
Těsto:
Troubu předehřejme na 180°C. Plech o rozměru 28x28 cm vyložíme pečícím papírem.
V míse smícháme mouku, mleté sušenky, mleté mandle, prášek do pečiva, kardamon, sodu, sůl a strouhanou pomerančovou kůru.
V další, menší, míse smícháme mléko, pomerančovou šťávu a mandlové aroma.
Do mísy na šlehání dáme máslo a oba cukry. Šleháme na střední rychlost cca 4-5 minut. Poté přidáme melasu a šleháme, dokud se hmota hezky nespojí.
Do máslové směsi přišleháme vajíčka, hezky jedno po druhém a vždy dobře prošleháme. Poté zašleháme dýňové pyré.
Postupně přidáme sypkou a tekutou směs z bodu č. 2 a 3. Začneme přidáním suché směsi, pak následuje tekutá, pak opět suchá, pak tekutá. Šleháme, dokud nebude hmota dobře spojená.
Těsto dáme na plech a povrch uhladíme.
Dáme péct na cca 30 minut. Že je koláč hotový, poznáme tak, že ho propíchneme špejlí a když se těsto na špejli nelepí, je upečený. Vyndáme z trouby a propícháme špejlí na více místech.
Zatímco koláč chladne, připravíme sirup:
V kastrůlku smícháme vodu s cukrem a zahřejeme a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme alkohol a promícháme. Koláč pomocí mašlovačky pokapeme sirupem.
Brusinková omáčka:
V kastrůlku zahřejeme brusinky s cukrem a džusem. Za stálého míchání přivedeme k varu. Kukuřičný škrob rozmícháme ve studené vodě a přidáme k brusinkám. Vaříme cca 5 minut, poté odstraníme z tepla a necháme vychladit.
Zatímco koláč a brusinková omáčka chladne, připravíme krém:
Sýr a zakysanou smetanu spolu s cukrem a pomerančovou šťávou ušleháme dohladka. Přendáme do trezírovacího sáčku. Dáme do lednice, dokud koláč nevychladne.
Vychladlý koláč nakrájíme na kostky a ozdobíme krémem a brusinkami.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI