Ingredience: | |||||
dýňové pyré z dýně Hokaido | 200 g | mouka (150g špaldová typ 630 + 50g celozrnná) | 200 g | prášek do pečiva bez fosfátů | 1/2 sáčku |
soda | 1 lžička | sůl | 1/4 lžičky | chia semínka | 1 lžička |
skořice | 1 lžička | koření medový perník | 2 lžičky | vlašské ořechy | 50 g |
rozinky | 50 g | olej | 80 ml | med | 50 ml |
velký zralý banán | 1 ks | vejce | 2 ks |
Dýně je pro mě jednou z nejoblíbenějších surovin. Ráda z ní vařím jak polévky, omáčky tak ji ráda používám i na pečení. Tato podoba dýňové chlebíčku je pro mě dokonalá. Skvělá chuť a ta neskutečně příjemná vůně díky skořici a koření medový perník je prostě nepřekonatelná. Určitě stojí za vyzkoušení.
Nejprve si vydlabeme a nakrájíme dýni a dáme ji vařit do vody do změknutí (cca 10 minut). Poté necháme mírně zchladnout a pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na pyré. V jedné míse si smícháme „suché“ ingredience tedy, obě mouky, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici, koření medový perník a chia semínka. Nasekáme si vlašské ořechy a hrozinky. V druhé míse si smícháme „tekuté“ přísady, vejce, rozmačkaný banán, olej, med a dýňové pyré. Pak mokré ingredience přimícháme do suchých a nakonec vmícháme nasekané ořechy a hrozinky. Vše promícháme. Vznikne polotekuté těsto.
Formu na chlebíček si vyložíme pečícím papírem a těsto do ní nalijeme. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut (horký vzduch). Pokud by chlebíček rychle nahoře hnědnul, doporučuji dát na něj pečící papír (zabrání to spálení vrchu chlebíčku a i tak se bude péci). Po upečení necháme zchladnout a podáváme např. ještě nasekanými ořechy a hrozinkami nebo s bílým jogurtem a pokapané medem.
Náš tip: Oříšky, sušené ovoce, semínka a další zdravé potraviny doporučujeme nakoupit na eshopu SVĚT PLODŮ
Chlebíček jsem připravovala do formy na biskupský chlebíček o rozměrech (31 x 12 x 7 cm).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI