Korpus: | |||||
arašídové máslo | 160 g | loupané arašídy | 60 g | ovesné vločky | 130 g |
rýžový sirup | 2 lžíce | ||||
Krém: | |||||
mascarpone | 500 g | dýňové pyré | 270 g | vejce | 3 ks |
rýžový sirup | 5 lžic | sůl | špetka | ||
Karamelové arašídy: | |||||
loupané arašídy | 50 g | kokosový cukr | 3 lžičky | voda | 2 lžíce |
sůl | 1/2 lžičky |
Podzim je nádherné roční období…miluju jeho barevnost, šustění listí pod nohama a teplo postupně slábnoucích slunečních paprsků. Začíná období horké čokolády a večerů strávených s knížkou a konvicí horkého čaje.
Je to ale taky období nesmírně bohaté na skvělé lokální suroviny jako jsou jablka, hrušky, kořenová zelenina a hlavně a především DÝNĚ! Tyhle oranžové podzimní poklady zbožňuju a považuju je za takový malý zázrak. Jejich nasládlá chuť se úžasně hodí do sladkých i slaných pokrmů a člověk tak může v kuchyni neustále experimentovat.
A protože mám zrovna arašídové období a mohla bych je jíst denně po kilech, rozhodla jsem se svoje dvě závislosti spojit do jedné. Výsledkem je naprosto dokonalý dýňový dort s opravdu pořádnou dávkou arašídů. Doufám, že se tuků nebojíte a neodradí vás spojení mascarpone s arašídy, protože to by byla vaše životní chyba. Jak ho jednou ochutnáte, už se nebudete chtít s nikým rozdělit.
Nejprve si připravíme korpus. Vločky nasypeme do pánve a několik minut je necháme opražit. Nezapomínejte vločky míchat, aby se opražily rovnoměrně a nepřipálily se. Když vločky začnou krásně vonět a lehce zezlátnou, přesypeme je do mísy. K vločkám přidáme arašídové máslo, rýžový sirup a arašídy posekané nahrubo. Vše důkladně prohněteme a vzniklou směs upěchujeme na dno dortové formy vyložené pečícím papírem. Korpus máme hotový a zatím ho dáme odpočívat do lednice.
Na krém budeme potřebovat 3 větší vejce, nejlépe domácí, pokojové teploty. Rozklepneme je do mísy a ušleháme společně s rýžovým sirupem. Postupně do směsi zašleháme mascarpone. Ve chvíli, kdy je konzistence hladká a sýr je zcela rozmíchaný, vmícháme do krému dýňové pyré a špetku soli.
Krém nalijeme do formy na arašídový korpus a vložíme péct do trouby vyhřáté na 170 stupňů. Pečeme přibližně 40 minut. Po upečení necháme dort vychladnout, ozdobíme karamelovými slanými arašídy a podáváme.
Karamelové arašídy připravíme úplně jednoduše. Arašídy necháme na pánvi lehce opražit a rozvonět. Ve chvíli kdy začínají chytat zlatavou barvu, zasypeme je kokosovým cukrem, promícháme a necháme cukr rozpouštět. Když se začne lehce napalovat a karamelizovat, přidáme do pánve sůl a trošku vody. Necháme odpařit všechnu tekutinu a ještě chvíli zahříváme. Hotové arašídy nasypeme na pečící papír a počkáme až karamel ztvrdne a zchladne.
Dýňové pyré si připravíte jednoduše rozmixováním uvařené nebo opečené dýně. Já dýni raději peču, je potom mnohem chutnější. Vždy jí nakrájím na menší kostky a peču v troubě na 200 stupňů cca 45 minut.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI