Dýňový koláč s pekanama zpět

Ingredience:
dýně Hokaido700 gslunečnicový olej pár kapektřtinový cukr160 g
mascarpone250 gmuškátový oříšek na špičku nožeskořice1/2 lžičky
nastrouhaný zázvorcca 2 cmvejce3 ksjavorový sirup + k podávání3 lžíce
vanilkový extrakt1 lžičkasůl1/4 lžičkymléko na potření
pekanové ořechy hrst
Těsto:
změklé máslo115 gtřtinový cukr125 gvelké vejce1 ks
vanilkový extrakt1 lžičkahladká mouka300 gjemně mleté mandle110 g
ledová voda1 lžíce
dýně Hokaido 700 g, slunečnicový olej pár kapek, třtinový cukr 160 g, mascarpone 250 g, muškátový oříšek na špičku nože, skořice 1/2 lžičky, nastrouhaný zázvor cca 2 cm, vejce 3 ks, javorový sirup + k podávání 3 lžíce, vanilkový extrakt 1 lžička, sůl 1/4 lžičky, mléko na potření, pekanové ořechy hrst, změklé máslo 115 g, třtinový cukr 125 g, velké vejce 1 ks, vanilkový extrakt 1 lžička, hladká mouka 300 g, jemně mleté mandle 110 g, ledová voda 1 lžíce

Příprava

Oranžová barva pořád vévodí trhům i obchodům se zeleninou. Jestli už jste přejedený polívek, nádivek a všemožných úprav dýně na slano, rozhodně se pusťte do přípravy dýňovýho koláče s pekanovejma ořechama! Takovej výbuch chutí a jemnosti v jednom prostě musíte ochutnat 

Těsto vyrobíme tak, že v robotu anebo ručně vyšleháme máslo s cukrem, přidáme vejce a vanilkovej extrakt. Mouku smícháme s mletýma mandlema a po částech ji přimícháme k máslový hmotě. Nakonec přidáme lžíci ledový vody, z těsta vytvoříme kouli a dáme ve folii vychladit do lednice.

Troubu předehřeje na 200 stupňů. Dýni nemusíme loupat, nakrájíme jí na čtvrtky, promísíme s olejem a pečeme v troubě cca 30 minut do změknutí. Necháme jí vychladnout, a pak jí rozmixujeme společně s cukrem, mascarpone a kořením do hladkýho pyré. Přidáme vejce, javorovej sirup, vanilkovej extrakt i sůl a vše znovu promícháme.

Do 23cm koláčový formy vměstnáme mandlový těsto, na něj dáme pečící papír, zatížíme ho fazolema a dáme péct cca na 10 minut. Pak papír sundáme, těsto necháme trochu vychladnout a vlijeme na něj dýňovou směs. Pečeme 20 minut a ze zbylýho těsta si zatím nakrájíme cca 2cm široký pruhy a dáme je opět chladit.
Po 20 minutách koláč vyndáme, těsto potřeme mlíkem a přes náplň z něj vytvoříme mřížku. Do mezer nasázíme pekany a dáme dopéct ještě asi na 15-20 minut.

Hotovo dvacet, před podáváním můžeme koláč ještě posypat moučkovým cukrem a zakápnout javorovým sirupem. Jo a se šlehačkou je to úplně dokonalý, to asi nemusím ani dodávat.  Nechte si chutnat.

2016-10-27 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostpodzim
Čas přípravy90 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Fotogalerie

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI