Ingredience: | |||||
špaldová mouka | 230 g | nastrouhaná dýně Hokkaido | 200 g | tekutý med | 100 g |
vejce | 2 ks | rozpuštěné máslo | 130 g | vlašské ořechy | 100 g |
prášek do pečiva | 1 ks | kakao (nemusí být) | 1 lžíce | ||
Perníkové koření: | |||||
skořice | 1 lžička | hřebíček | 5 ks | nové koření | 3 kuličky |
badyán | 1/2 ks | ||||
Krém: | |||||
mascarpone | 200 g | *tvaroh z vaničky | 200 g | cukr | 2 lžíce |
vanilkový lusk nebo lžíce vanilkové extraktu | 1/2 ks |
...vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo…
Začněte perníkovým kořením. Ve hmoždíři všechno koření utlučte na jemný prášek a přidejte lžičku skořice.
Připravte si dvě mísy. Do jedné vsypte mouku, kypřící prášek a perníkové koření. Dobře promíchejte. Do druhé nastrouhejte dýni (na hrubší nudličky) a přidejte vejce. V hrníčku rozpusťte máslo. Pokud váš med není úplně tekutý, přidejte ho k rozpuštěnému teplému máslu a promíchejte, ať se med v teple rozpustí. Vlijte do mísy k dýni a směs promíchejte.
K dýňové směsi přisypte moučnou směs, nasekané ořechy a umíchejte těsto.
Těsto vlijte do máslem vymazané a moukou vysypané formy a dejte péct do trouby vyhřáté na 170°C. Já perník pekla v nízké koláčové formě asi 20 minut. Pokud ho nalijete do vyšší formy, doba pečení se prodlouží. Zkoušejte špejlí. Hotový perník nechte vychladnout.
Mezitím co chladne, si připravte krém. Prošlehejte mascarpone s tvarohem, cukrem a přidejte vyškrabaná semínka z půlky vanilkového lusku.
Vychladlý perník rozkrojte a potřete krémem. Přiklopte. Krásně voní. Vanilkou, skořicí, hřebíčkem, ořechy... Udělejte si horký čaj a zachumlejte se do deky. Venku je tak krásně sychravo.
Užijte si krásný podzim!
*Protože je některý tvaroh sušší a některý zase hodně řídký, podle potřeby do krému přidejte mléko. Pokud použijete tvaroh z vaničky, konzistence bude nejspíše ideální. Pokud použijete tvaroh, který je balený jako máslo, budete asi muset krém naředit troškou mléka. Asi tak 50ml bude stačit.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI