Křehké těsto: | |||||
máslo přmo z ledničky | 100 g | hladká mouka | 125 g | cukr krupice | 125 g |
vanilkový extrakt | 1 lžička | ||||
Odpalované těsto: | |||||
hladká mouka | 120 g | plnotučné mléko | 100 ml | voda | 100 ml |
cukr krupice | 10 g | sůl | 1 špetka | máslo | 80 g |
velké vejce | 4 ks | ||||
Krém - creme patissiere: | |||||
vanilkový lusk | 1 ks | mléko | 400 ml | žloutek | 4 ks |
cukr krupice | 80 g | kukuřičný škrob | 30 g | čerstvé máslo | 25 g |
smetana ke šlehání | 250 ml |
Neskutečně lehoučké zákusky vonící vanilkou z naší zamilované noblesní cukrárny Ladurée. Na první pohled se může zdát návod jako „vyšší cukrářská“ Ale věřte – lehce to zvládnete a výsledek rozhodně stojí za to!
Máslo nakrájené na malé kousky smíchejte s moukou, cukrem a vanilkou ( případně použijte cukr provoněný vanilkovými lusky, nebo vanilkový cukr)
Vše dobře zpracujte , zabalte do potravinářské folie a dejte na hodinu odpočívat do ledničky
Do hrnce dáme mléko vodu a máslo a přivedeme k varu.
Přidáme mouku, cukr a sůl , vše dobře promícháváme, z těsta se musí vytvořit koule , která se začne oddělovat ode dna a od stěn. Tak poznáme že je hotovo.
Těsto přendáme do mísy , necháme chvíli vychládnout a pak postupně přimícháváme jedno po druhém, vejce až je těsto krásně hladké a lesklé.
Naplníme zdobící sáček s kulatou špičkou cca 2,5 cm a na plech pokrytý pečícím papírem nastříkáme „tyčinky“ dlouhé cca 10 cm
Mezi jednotlivými kousky necháváme dostatečný prostor , protože cukroví se dost nafoukne
Vyndáme křehké těsto z lednice , trošku prohněteme a vyválíme na tloušťku 1-2mm. Vykrájíme obdélníky cca, 4 cm x 12 cm
Na každou „tyčinku“ z odpalovaného těsta umístíme obdélník vykrojený z křehkého těsta
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C dozlatova . V mojí troubě to bylo asi 30 minut
Vyndáme z trouby a necháme před plněním úplně vychládnout.
Smícháme společně žloutky a cukr, pak přidáme kukuřičný škrob a šleháme až je směs světle žlutá a zhoustne.
Do kastrolku dáme mléko. Vanilkový lusk podélně rozřízneme, semínka přidáme k mléku a přivedeme k varu
Pomalu nalijeme mléko do žloutkové směsi, přitom stále mícháme
Nalijeme zpět do hrnce a přivedeme za stálého míchání k varu.
Vaříme až směs zhoustne, poté zašleháme ještě máslo Přikryjeme folií a necháme vychladnout.
Našleháme šlehačku a smícháme se žloutkovým krémem.
Poté plníme připravené eclairs , tak že zdobičkou prorazíme dírku na třech místech a krém vstříkneme dovnitř.
Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Eclairs je nejlepší plnit před podáváním, když je necháte dlouho v lednici naplněné těsto zvlhne a není to ono.
Nenaplněné pečivo uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě.
Dobrou chuť přeje Lenka
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI