Ingredience: | |||||
plnotučné mléko | 1,5 l | krupicový cukr | 150 g | máslo | 100 g |
semolinová mouka | 220 g | vajíčka | 4 ks | vanilkový extrakt | 1 lžíce |
skořicový cukr | na pocukrování |
Tenhle koláč je ta nejdokonalejší řecká sladkost, co existuje. Dobře, Řekové do něj dávají až dvakrát tolik cukru co já, ale to je popsáno v postupu, kdy ochutnat a kdyžtak i přisladit.
Jak galatopita chutná? Připomíná mi něco mezi vanilkovým pudinkem a krupicovou kaší. A je naprosto boží. Zkuste a uvidíte.
Galatopita je dobrá jen tak, ale zkuste ji i s ovocem nebo čokoládovou zmrzkou.
Mléko nalijte do hrnce a přiveďte těsně pod bod varu. Přidejte máslo, cukr a nakonec pomalinku přisypávejte semolinu. Když ji nasypete rychle, udělají se žmolky. Podařilo se mi to, i když jsem přisypávala pomalu, ale hned jsem hrnec stáhla z ohně a smě párkrát projela tyčovým mixérem a bylo to zachráněné.
Za stálého míchání přiveďte pomalinku k varu. Míchejte a směs začne postupně houstnout. Je to podobné, jako když se vaří pudink. V tuto chvíli můžete ochutnat, a kdyžtak si ještě přisladit podle vlastní chuti.
Směs nechte vychladnout tak, abyste v ní udrželi prst. Nechte chladnout pod pokličkou nebo potravinovou fólií, ať se na ní neudělá škraloup, občas promíchejte.
Vejce rozklepněte do hrnku, promíchejte a přilijte do hrnce. Přilijte i lžíci vanilkového extraktu a vše dobře promíchejte.
Vlijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte na 180°C přibližně 1 hodinu Hotový koláč nechte vychladnout a posypejte ho moučkovým cukrem se skořicí.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI