Ingredience: | |||||
máslo | 200 g | moučkový cukr | 200 g | hladká mouka | 400 g |
vanilkový cukr | 1 sáček | prášek do pečiva | 1/4 lžičky | kousky oříšků | na zdobení |
U vás
Listopad téměř dokončil co začal, prosinec zmrzlými prsty pomalu klepe na dveře, na zádech vánoční svátky, všude koledy, shon a nákupy - letos přeci mají ty nejhezčí zimní dekorace a doplňky, chaotické pobíhání po kuchyni ve snaze zvládnout alespoň o jeden druh cukroví víc než vloni, vůně jehličí, které už hezkou řádku let nevoní tak jako kdysi, výběr opět zdraženého kapra, příprava bramborového salátu. Čekání na sníh, zaskočení silničáři, pokud nějaký opravdu napadne....však to znáte.
U nás
Na to, že je listopad, máme stále ještě krásné počasí, slunečno a teploty přes 20. Čekáme na déšť, zatím sprchlo jenom dvakrát. Ranní teploměr naměřil sotva 15 stupňů, pomalu nastává čas kulichů a rukavic. A Vánoce?
Pokud čekáte, že i u nás měříme kodiaka a lijeme olovo - volovo, tak vás zřejmě zklamu, Arabové Vánoce neslaví. Vlastně takhle, muslimové neslaví Vánoce, křesťanští Arabové samozřejmě ano. Já ale spadám do první kategorie, takže jsou mi veškeré vánoční aktivity zcela vyškrtnuty ze seznamu. Ovšem!
Se začátkem prosince vždy upadnu do zvláštního rozpoložení, mozek začne produkovat více serotoninu, což má za následek potutelně blažený úsměv na tváři, který mi vydrží až do konce roku. Peču cukroví, sleduji české pohádky a filmy, a je mi dobře. Udělám bramborový salát, osmažím pár řízků, z procházky donesu několik větví borovice a nějak víc postrádám svou českou rodinu.
Vedle českého cukroví ráda peču i to arabské. Ghrejbe je jedním z nich, jednoduché na přípravu a chuťově dokonalé.
Máslo a oba cukry vyšleháme do pěny. Po lžících přidáváme prosátou hladkou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vypracujeme hladké těsto, které libovolně tvarujeme.
Já jsem použila formičku na střední košíčky, což mi vyšlo zhruba na 40 kousků cukroví.
Ještě syrové cukroví vyklopíme z košíčků a do každého zapíchneme kousek oříšku, použila jsem pinie.
Ghrejbe vyrovnáme na plech vyložený pečícím papírem a při 100 stupních (horní a dolní ohřev) zhruba 20 - 30 minut sušíme. Cukroví by nemělo změnit barvu.
Na plechu necháme zcela vychladnout, případně mírně pocukrujeme.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI