Slaný karamel: | |||||
krupicový cukr | 200 g | máslo | 200 g | smetana | 140 ml |
Fleur de sel | 1 malá lžička | ||||
Granola: | |||||
ovesné vločky | 300 g | kokosové lupínky | 100 g | mandlové lupínky | 100 g |
kokosový olej | 80 g | slaný karamel | 150 g |
Slaný karamel je už fenomén. Pamatuji si však dobu, kdy se na něj lidé dívali se značnou nedůvěrou. Přitom neznám snad lepší propojení sladkého a slaného. Postupně to pochopili i ostatní v mém okolí a slaný karamel se záhy stal žádanou lahůdkou. Co si ale počít, když vám náhodou zbude na dně skleničky trochu toho karamelu? Přimíchejte ho do vloček, kokosových lupínků a mandlí, upečte, a máte naprosto božskou granolu! Dejte si ji s mlékem, tvarohem, jogurtem nebo ji mlsejte jen tak.
Pokud slaný karamel nemáme v zásobě, jednoduše si ho připravíme. Abychom se vyhnuli tomu, že karamel bude prskat, je dobré, aby měla smetana i máslo pokojovou teplotu.
Na pánvičce necháme zkaramelizovat cukr, pomalu do něj přiléváme smetanu, a to za stálého míchání. Karamel odstavíme z plotny, vmícháme do něj lžičku Fleur de sel, přidáme máslo. Mícháme tak dlouho, dokud se karamel nespojí s máslem. Přecedíme přes sítko, abychom se zbavili nežádoucích kousků tvrdého karamelu. Nalijeme do skleniček a necháme vychladnout.
Ve velké míse smícháme vločky, kokosové lupínky a mandlové lupínky. V kastrolku rozpustíme kokosový olej se slaným karamelem, nalijeme na vločky a důkladně promícháme. Granolu rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem a sušíme hodinu v troubě předehřáté na 120°C. Každých 15 minut promícháme. Necháme vychladnout a plníme do skleniček. Granola je také výborná jako jedlý dárek.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI