Harlekýn zpět

Ingredience:
vejce (zvážit)3 kscukr krystal (o 3 dkg méně než vajíčka) dle váhy vajíčekhladká mouka (o 6 dkg méně než vajíčka) dle váhy vajíček
horká voda350 lžícetuk na vymazání formykokos na vysypání formy
šlehačka (první na pařížskou šlehačku, druhá na bílou šlehačku)2 kelímkykakao do těsta a 2 lžíce kakaa do pařížské šlahačky2 lžícecukr (do šlehaček) dle chuti
vejce (zvážit) 3 ks, cukr krystal (o 3 dkg méně než vajíčka) dle váhy vajíček, hladká mouka (o 6 dkg méně než vajíčka) dle váhy vajíček, horká voda 350 lžíce, tuk na vymazání formy, kokos na vysypání formy, šlehačka (první na pařížskou šlehačku, druhá na bílou šlehačku) 2 kelímky, kakao do těsta a 2 lžíce kakaa do pařížské šlahačky 2 lžíce, cukr (do šlehaček) dle chuti

Příprava

Taky při návštěvě cukrárny koukáte po likérové špičce nebo dortíku zvaný "Harlekýn"? 

Na level, ve kterém se vyrábí domácí špičky, jsem se ještě nedostala, ale jeden receptík na úžasného harlekýna bych pro vás měla. Zkuste a do cukrárny už budete chodit jen na kávu se špičkou. Harlekýn si budete totiž péct svůj vlastní, domácí...tak tedy jak na něj :)

Na piškotový korpus budete potřebovat 3 vajíčka, cukr krystal a hladkou mouku. Od kolegyně, cukrářky, jsem získala univerzální recept na piškotové těsto, které vždy funguje a je jednoduché si ho zapamatovat. 3 vajíčka zvážíme i se skořápkou a od váhy vajíček postupujeme dál. Navážíme si o 3dkg méně cukru a o další 3dkg hladké mouky (příklad: vajíčka váží 20dkg, cukru budeme potřebovat 17dkg a mouky 14dkg)
Vajíčka vyšlehejte s cukrem a třemi lžícemi horké vody do pěny. V téhle fázi buďte trpělivý, nespěchejte, šlehejte dlouho, dokud se nevytvoří krásná, hustá, světle žlutá pěna. Dávejte pozor, aby vajíčka měla pokojovou teplotu!. Do pěny potom prosejte mouku a 2 lžíce kakaa. Promíchejte už jen lehce, nalijte do vymazané a vysypané formy. Dortovou formu o průměru 20cm jsem vysypala kokosem. Upečte v troubě vyhřáté na 180°C cca 15 minut. Dalším pomocníčkem bude špejlička, která po zapíchnutí do těsta musí po vytažení zůstat suchá.

A nyní přijde ta třešinka na dortíku...šlehačka...pařížská a bílá

Pařížská šlehačka se dělá tak, že svaříte 1 šlehačku s 2 lžícemi cukru krystal a 2 lžícemi kakaa, necháte přejít varem, po vychladnutí dejte do lednice nejlépe přes noc a druhý den vyšlehejte dotuha.
Bílá šlehačka je šlehačka ušlehaná s trochou cukru.

Přeji krásné nedělní odpoledne u voňavé kávičky a luxusního Harlekýna :)

2014-01-20 Dezerty

Autor:

Počet porcí
8
 porcí
Typ jídladezerty
Receptdomácí kuchyně
Složitost receptustřední
Typ receptu
dezerty
Druh přípravypečení
Příležitostnarozeniny
Čas přípravy30 min
Nápojostatní
Nákladystřední

Odběr newsletteru Chci pravidelně dostávat informace ze světa Pažitka.cz

Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)

Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena

Making by McRAI