Korpus: | |||||
špaldová mouka hladká T630, případně polohrubá | 350 g | máslo, alsan bio, Ghí | 80 g | vejce | 5 ks |
prášek do pečiva | 1 ks | med (nemusí být) | 1 lžíce | panela či jiné sladidlo | 150 g |
kakaový prášek | 50 g | voda | 1/2 hrnku | ||
Krém: | |||||
kokosové mléko | 2 plechovky (1 ks/400ml) | cukr | dle chuti | kakaový prášek | 5 lžic |
kvalitní hořká čokoláda | 200 g | máslo či alsan bio | 250 g | ||
Zdobení: | |||||
nastrouhaná hořká čokoláda | dle chuti | vegan smetana ke šlehání Schlag fix | dle chuti | ||
Vegan alternativa korpusu: | |||||
špaldová celozrnná mouka Natural Jihlava | 160 g | špaldová mouka hladká Bio Harmonie | 150 g | kakaový prášek Troubelice | 30 g |
sůl | špetka | jedlá soda | na špičku lžičky | kokosový olej zbavený vůně | 100 g |
prášek do pečiva | 1 ks (17g) | panela či jiné sladidlo | 114 g | jablečný ocet | na špičku kávové lžičky |
rostlinné mléko | 411 ml |
Opět nastal okamžik oslavy, tentokrát jsme slavili hned několik jmenin naráz, a tak se dortík hodil. Zároveň to byl trénink na synův dort k narozeninám, který již v hlavě tak nějak mám, jen se stále nemohu rozhodnout, zda čokoládový či ořechový, tak uvidíme. Každopádně toto je mazlík a krém... tak ten je naprosto božský, jen já jsem si mohla krému maximálně líznout, protože nyní při protikvasinkové dietě mám smůlu, ale můj čas přijde.
Harlekýn je můj největší oblíbenec, a tak konečně dozrál čas i na něj. Vznikl nový a naprosto jednoduchý postup přípravy krému.
Příprava korpusu je velmi snadná. Oddělíme si žloutky od bílků. Z bílků našleháme tuhý sníh se špetkou soli. V nádobě utřeme společně tuk s cukrem, následně přidáme žloutky, lžíci medu (nemusí být, ale dodá korpusu vláčnost a nadýchanost), postupně přidáváme mouku smíchanou s kypřícím a kakaovým práškem střídavě s vlažnou vodou. Příliš nešleháme, špaldová mouka má křehký lepek, nejlépe jen vmícháme s pomocí metly, nakonec vmícháme našlehané bílky.
Připravené těsto nalijeme do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 180 - 200°C přibližně 45 minut. Necháme vychladnout do druhého dne.
Postup přípravy na vegan korpus najdete v receptu ZDE.
Během pečení si připravíme velmi jednoduchý krém. Otevřeme si kokosová mléka, přendáme tuhý podíl do hrnce a tekutý přilijeme, přidáme cukr a kakaový prášek. Za stálého míchání svaříme kokosové mléko s cukrem a kakaovým práškem. Po krátkém povaření odstavíme z plotny a do horké směsi přidáme nalámanou čokoládu. Za stálého míchání rozpustíme, přidáme pokrájený tuk, který za stálého míchání postupně rozpustíme.
Krém necháme vychladnout, jen občas zamícháme. Vychladlý krém dáme do lednice. Druhý den již pouze krém našleháme.
Druhý den korpus prořízneme, naplníme připraveným krémem, přiklopíme odkrojeným korpusem a zbylým krémem celý dort potřeme. Následně již jen nazdobíme s pomocí zdobícího sáčku a špičky. S tímto krémem se zdobí nádherně. Pokud byste chtěli světlý i tmavý, tak stačí vynechat při přípravě krému kakaový prášek a místo čokolády na vaření dát vegan bílou čokoládu.
Nazdobený dort doplníme zdobením ze šlehačky Schlagfix (prodávají dvě variant, sladkou a bez doslazení, kterou si můžete dochutit sami), stačí ji jen našlehat a dát chvíli do lednice. Příště do ni zkusím přidat trošku kokosového oleje, zda se spojí a byla by při zdobení pevnější, ale jinak je výborná a nemá konkurenci, chutí je totožná s klasickou smetanou.
No a nyní již jen dáme dort vychladit do lednice.
Přeji dobrou chuť.
Pro bezlepkovou variantu stačí při přípravě korpusu nahradit pohankovou a rýžovou moukou, namíchat půl na půl a dát o 40g méně, případně použít mouku Doves farm, bezlepkovou mouku pouze vmíchat.
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI