Ingredience: | |||||
vlažné mléko | 250 ml | droždí | 20 g | polohrubá mouka + 1 lžíce na kvásek | 500 g |
cukr + 1 lžíce na kvásek | 40 g | vanilkový cukr | 1 ks | sůl | špetka |
vejce | 1 ks | žloutek | 1 ks | citron - kůra jemně nastrouhaná | 1/2 ks |
máslo - rozpuštěné a lehce zchladlé | 100 g | švestková povidla | 400 g | rozpuštěné máslo - na potření buchet před pečením | 100 g |
rozpuštěné máslo - na potření buchet po upečení | 20 - 30 g |
Když šel Honza do světa, máma mu s sebou nabalila ranec buchet. Vždycky když jsem byla přes noc u babičky, ráno jsem si v posteli mohla číst pohádky a ty o Honzovi, co ve světě štěstí našel, jsem měla nejraději. Babička mi k tomu udělala horký čaj a buchtu nebo chleba se sýrem, on totiž s sebou Honza často nafasoval i pecen chleba a skývu sýra, a já si připadala, že jsem tam v té pohádce vlastně s ním. S mámou jsme buchty párkrát pekly, s tvarohem a rozinkami, s povidly nebo s mákem, ty jsem měla nejradši. Byly dobrý, ale nebylo to úplně ono, plynová trouba pekla dost nerovnoměrně a buchty byly vždycky zespoda přepečený. Pak jsem je dlouho nezkoušela, občas si jednu koupila na farmářských trzích a snila o těch domácích. V prosinci na ně konečně došlo, ale ještě tomu něco chybělo, buchet jsem udělala 24, takže jich sice bylo moc, ale zbytečně malý, a vykoupala je před pečením v sádle, a to mi tam pak v chuti nesedělo, i ta celá kostka droždí v nich byla dost znát. Tak jsem se do nich v pátek pustila znova a konečně to bylo ono, těsto po vykynutí jak peřinka, upečené buchty zlaté, voňavé máslem a velké jako dlaň. Prostě Honzovy buchty. Moje srdcovka.
Nejdříve si připravíme kvásek. Do menší mísy nalijeme 50 ml mléka, přidáme lžíci cukru a mouky a rozdrobené droždí, vidličkou rozmícháme dohladka, mísu přiryjeme utěrkou a necháme asi 30 minut v teple vzejít kvásek (směs nabude na objemu a na povrchu se objeví bublinky).
Ve velké míse smícháme mouku, cukr krystal i vanilkový cukr, sůl, přidáme žloutky rozšlehané ve zbylých 200 ml mléka, citronovou kůru, rozpuštěné máslo a kvásek. Vařečkou nebo v mixéru zpracujeme v pružné a lehce lepivé těsto, trvá to minimálně 5 minut (ručně ještě déle). Mísu přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout, až zdvojnásobí svůj objem - zhruba 2 hodiny.
Tip: Pokud těsto zaděláváte v robotu, může se stát, že i po 5 minutách bude stále hodně lepivé. Vyklopte ho na vál poprášený lžící mouky a ještě důkladně propracujte rukama, uvidíte, že to pomůže. Každopádně to s moukou nepřehánějte, buchty by byly zbytečně tuhé.
Vál si lehce poprášíme moukou, těsto rozdělíme na 12 stejných kousků, každý válečkem rozválíme na asi 1 cm vysoké kolečko, doprostřed dáme lžíci povidel, okraje těsta přehneme doprostřed, jako bychom chtěli povidla svázat do ranečku, a důkladně stiskneme k sobě. Buchty dáváme do pekáče řádně vymazaného máslem, spojem dolů, mezi nimi necháváme asi centimetrové mezery a máslem je potíráme ze všech stran. Případně je zbylým máslem ještě polijeme. Pekáč přikryjeme utěrkou a buchty necháme 20 minut dokynout.
Tip: Někdo si kousky těsta ještě v ruce uválí na kuličku a tu pak teprve rozválí na placičku, není ale potřeba vyvalovat dokonale kulatý tvar - stejně si buchty během pečení dokynou podle toho, jak jsou naskládané v pekáči a kolik mají kolem sebe místa.
Troubu předehřejeme na 180°C. Buchty pečeme dozlatova, asi 30 minut. Ihned po vytažení z trouby je potřeme rozpuštěným máslem (kdo chce, smíchá si ho podle libosti s rumem).
Ochrana osobních údajů + Cookies (Nastavení cookie)
Vestavné-spotřebiče s.r.o. Pažitka, všechna práva vyhrazena
Making by McRAI